spot_img
9.6 C
București
marți, aprilie 23, 2024
AcasăAnalizeBudapesta acuză Kievul de opresiunea minorității maghiare din Transcarpatia

Budapesta acuză Kievul de opresiunea minorității maghiare din Transcarpatia

-

Secretarul de stat al Ministerului de Externe al Ungariei pentru Relații Bilaterale, Tamas Menzer, a considerat inacceptabilă opresiunea minorității maghiare din Transcarpatia ucraineană. Anterior, avocatul poporului pentru limbi străine, Taras Kremin , a declarat că școlile din regiunea Transcarpatică , unde locuiesc mulți etnici maghiari, au relevat probleme în organizarea educației în limba ucraineană

Potrivit presei locale, steagurile maghiare au fost scoase din instituțiile publice din orașul Mukachevo și din satele locale, iar mai mulți șefi de instituții apropiate Societății de Cultură Maghiară din Transcarpatia au fost concediați.

- Advertisement -

„Deciziile și acțiunile anti-maghiare sunt, desigur, inacceptabile, condamnăm ceea ce s-a întâmplat. Facem apel la autoritățile locale să oprească imediat atrocitățile împotriva maghiarilor. Facem apel la autoritățile de stat din Ucraina să facă imediat totul pentru a anula deciziile și restabilirea stării anterioare”, a scris Menzer pe Facebook.

Diplomatul și-a exprimat speranța că liderii ucraineni vor face totul pentru a menține stabilitatea în Transcarpatia. În același timp, Budapesta nu înțelege pe deplin cum deciziile și măsurile anti-maghiare ajută Kievul în conflictul cu Moscova.

- Advertisement -

„Dacă Ucraina dorește să devină membră a Uniunii Europene, opresiunea constantă și sistematică a comunității naționale și privarea de drepturi sunt inacceptabile”, a declarat secretarul de stat al Ministerului de Externe al Ungariei.

În octombrie, autoritățile Mukachevo au decis să demonteze simbolurile maghiare – vulturul turul, situat în castelul Palanok, și să îl înlocuiască cu un trident ucrainean. 

Ca răspuns la aceasta, șeful Ministerului de Externe al Ungariei , Peter Szijjarto, a promis să protesteze în fața unui reprezentant al ambasadei Ucrainei.Tensiunile în relațiile dintre Ucraina și Ungaria au apărut pe fondul discuțiilor despre legea ucraineană a educației, care reduce semnificativ posibilitatea de a învăța în limbile minorităților naționale. Legea a intrat în vigoare la 28 septembrie 2017. Era planificat să fie pus în funcțiune în etape până la sfârșitul anului 2020.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img