Ministrul apărării MIhai Fifor a participat miercuri la deschiderea celei de a şaptea ediţie a Expoziţiei Internaţionale dedicată Industriei Aeronautice, Apărării, Securităţii Naţionale, Securităţii Cibernetice şi Securităţii Private (BSDA), împreună cu ambasadorul american, Hans Klemm.
Potrivit informațiilor obținute de FLUX 24 de la participanți, Fifor și Klemm au vizitat mai multe companii americane și una franceză, dar nici una românească.
De asemenea, nici companiile israeliene nu au intrat în atenția ministrului apărării.
Pe pagina oficială a evenimentului, organizatorii anunţă că ediţia din acest an a BSDA reunește peste 200 de expozanţi din 24 de ţări, care vor aduce cele mai noi şi performante tehnologii din domeniul apărării şi securităţii terestre, aeriene şi maritime.
Potrivit unor date furnizate de Patromil – Asociația Patronală Română a Producătorilor de Tehnică Militară, în 1989, în industria românească de apărare existau 130.000 de locuri de muncă, în prezent sunt mai puțin de 10.000. De asemenea, înainte de Revoluție peste 75% din nevoile Forțelor Sistemului Național de Apărare (FSNA) erau acoperite din achiziții interne și se făceau exporturi de tehnică militară de 800 mil USD/an. În perioada 2010 – 2015, exporturile abia au ajuns la 180 mil USD/an, iar bugetul de cercetare și dezvoltare a fost ridicol de mic, de 650.000 euro în decurs de 9 ani (2006 -2015).
Prin urmare, este clar că statul alocă sume consistente pentru înzestrarea Armatei, absolut necesare în contextul geopolitic actual, însă nu corelează această decizie cu susținerea activității de dezvoltare de capabilități militare în plan local. Acest fapt duce la degradarea unor uzine cu tradiție de zeci de ani și la dispariția unor competențe extrem de importante, formate în decursul mai multor ani.
Există și cadrul legislativ necesar pentru a stimula cercetarea românească întrucât Legea 232/2016 încurajează cooptarea operatorilor economici:
Art. 13. Ministerul de resort identifică necesarul de investiţii, astfel încât operatorii economici din industria de apărare să furnizeze produse/servicii instituţiilor din cadrul FSNA (Fortele Sistemului National de Aparare) pentru următoarele domenii de importanţă strategică: … cercetare-dezvoltare-inovare…
Art. 19. -(1) Activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare în industria naţională de apărare vizează următoarele obiective:
b) creşterea potenţialului propriu în domeniul cercetării-dezvoltării-inovării, prin crearea de parteneriate pentru realizarea programelor multianuale de înzestrare;
g) cunoaşterea cerinţelor operaţionale şi tehnice ale produselor noi care se propun să fie incluse în planurile de înzestrare ale instituţiilor din cadrul FSNA.