Home Analize BRICS versus G7: Cerealele rusești

BRICS versus G7: Cerealele rusești

0

Beijingul intenționează să transforme BRICS într-un rival geopolitic al G7, potrivit presei occidentale. Organizația a depășit deja G7 în privința indicatorilor economici, iar aproximativ 20 de state și-au declarat dorința de a se alătura asociației.

Potrivit politologului Stanislav Tkacenko, intervievat de publicația Vzgliad, Beijingul, la fel ca și Moscova, vede în BRICS o modalitate de a contracara hegemonia Washingtonului. Deși nu toți membrii organizației sunt de acord cu o astfel de politică, în viitor asociația poate deveni un apărător al unei ordini mondiale multipolare.

Pentru o confruntare adevărată cu statele occidentale, blocul trebuie să treacă printr-o serie de transformări serioase. „În acest moment, BRICS este degrabă un forum în care liderii țărilor participante fac schimb de opinii cu privire la o serie de probleme importante. Organizației îi lipsesc instituții bine dezvoltate pentru cooperare economică”, crede Tkacenko.

„Cel mai probabil, India și Brazilia nu vor putea concura cu Statele Unite cu aceeași încredere ca Rusia și China”, consideră analistul.

„Ambele țări sunt invitate în mod regulat ca oaspeți la întâlnirile G7. În plus, New Delhi mai mizează pe menținerea unor relații mai apropiate cu țările occidentale”, spune el.

„Brazilia sprijină activ cooperarea cu China, dar este o mare întrebare dacă, după următoarele alegeri, va fi menținut cursul de politică externă”, notează expertul.

Economistul Ivan Lizan este de părere că BRICS poate deveni într-adevăr un răspuns la o lume unipolară, dar „este prea devreme să vorbim încă despre pregătirea tuturor țărilor blocului de a se confrunta cu G7”. „În Africa de Sud, există dezacorduri interne cu privire la viitorul țării. India încearcă să rămână neutră, menținând în același timp o relație complicată cu China. Brazilia, la rândul ei, suferă de o politică externă volatilă”, a arătat el.

„Dacă Beijingul dorește cu adevărat să folosească asociația BRICS ca o contrapondere pentru G7, atunci ar trebui să construiască în mod mai activ cooperarea economică cu toate țările participante. În special, trebuie să deschidă un acces larg pentru produsele agricole rusești pe piețele lui”, a subliniat economistul.

Ad

Exit mobile version