Incertitudinea care planează asupra economiei globale a fost unul dintre subiectele principale, joi, la summitul virtual al grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), la care liderii ţărilor membre au abordat razant războiul din Ucraina în intervenţiile lor, transmite EFE conform Agerpres.
La summit-ul găzduit de China, au participat premierul indian Narendra Modi, preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele chinez Xi Jinping şi cel al Africii de Sud, Cyril Ramaphosa.
Preşedintele Putin a făcut apel la o „cooperare cinstită şi reciproc avantajoasă” pentru a găsi „o cale de ieşire din criza traversată de economia mondială”, dând vina pentru această situaţie pe „acţiunile stupide şi egoiste ale anumitor state, care, folosind mecanisme financiare, transferă întregii lumii greşelile lor în politica macroeconomică”, o aluzie clară la ţările occidentale.
La rândul său, premierul Narendra Modi a remarcat că, atunci când vine vorba de guvernarea economiei mondiale, cele cinci ţări au „o abordare foarte asemănătoare”.
Preşedintele Xi Jinping s-a referit la situaţia „impunătoare şi complexă” cu care se confruntă lumea, pentru care a sugerat „coordonarea politicilor macroeconomice” şi „construirea unei economii globale deschise” pentru a realiza o „creştere economică mai rezistentă”. Totodată, a afirmat că „globalizarea este o tendinţă istorică ireversibilă”.
Liderii Africii de Sud, Indiei şi Braziliei au evitat să menţioneze direct în intervenţiile lor conflictul din Ucraina.
„Criza din Ucraina a tras un semnal de alarmă pentru umanitate”, a spus liderul chinez, care a condamnat sancţiunile şi a avertizat că acestea ar putea avea „un efect de bumerang” asupra ţărilor care le impun. Xi a deplâns faptul că „anumite ţări” încearcă să îşi extindă alianţele militare şi „să-i oblige pe alţii să aleagă tabere”, avertizând asupra spectrului „mentalităţii războiului rece” în lumea de astăzi.
Liderul de la Kremlin şi-a exprimat convingerea că lumea are nevoie de conducerea ţărilor BRICS în elaborarea politicilor care să conducă la formarea unui „sistem multipolar de relaţii interstatale” şi a declarat că ţările blocului pot lucra „în comun şi eficient pentru a garanta stabilitate şi securitate pe plan internaţional”.
Cu o zi înainte, la Forumul de afaceri BRICS, Vladimir Putin a remarcat că vânzările de petrol rusesc către China şi India au crescut remarcabil în ultimele luni, în timp ce comerţul Rusiei cu ţările blocului au crescut cu 38% în primele trei luni ale anului, în pofida „sancţiunilor motivate politic”.
Potrivit declaraţiei comune publicate la încheierea reuniunii, membrii BRICS susţin „negocierile dintre Rusia şi Ucraina” şi asistenţă umanitară pentru Ucraina şi ţările din jur şi îşi menţin poziţiile exprimate la nivel ONU. A fost menţionată, de asemenea, „autoritatea exclusivă” a Consiliului de Securitate atunci când se pune problema impunerii de sancţiuni.
Preşedinţii Ramaphosa şi Bolsonaro s-au exprimat în favoarea reformării ordinii internaţionale. Preşedintele brazilian a cerut ca economiile emergente să aibă o reprezentare adecvată în Consiliul de Securitate, cerere inclusă şi în declaraţia comună, în care China şi Rusia subliniază importanţa „statutului şi rolului Braziliei”.
Liderul indian a reamintit că, în pofida faptului că „pandemia de COVID-19 s-a diminuat deja”, efectele ei „sunt încă vizibile”, iar preşedintele chinez a cerut „construirea unei linii puternice de apărare împotriva virusului”. Preşedintele sud-african a regretat faptul că „restul comunităţii internaţionale nu a susţinut principiile solidarităţii şi cooperării în ceea ce priveşte accesul echitabil la vaccinuri”.
Anul acesta se împlinesc 16 ani de la formarea acestui bloc alcătuită iniţial din Brazilia, Rusia, India şi China (BRIC), la care Africa de Sud (BRICS) s-a alăturat în 2011.