spot_img
4.2 C
București
marți, noiembrie 29, 2022
AcasăAnalizeBrexitul amânat cu 2 ani

Brexitul amânat cu 2 ani

-

Perioada de tranziţie post-Brexit va fi probabil prelungită dincolo de sfârşitul lunii decembrie 2020, pentru a acorda mai mult timp Londrei şi Uniunii Europene să negocieze termenii relaţiei lor viitoare, a declarat joi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, relatează AFP.

- Reclama -

‘Această prelungire a perioadei de tranziţie va avea loc probabil, este o idee bună’, a declarat şeful executivului european. ‘Nu este cea mai bună idee (…) dar cred că ne oferă spaţiu pentru a pregăti viitoarea relaţie în cel mai bun mod posibil’, a mai spus el.

Dacă cele două părţi ajung la un acord cu privire la termenii separării lor, Regatul Unit va continua, până la sfârşitul anului 2020, să aplice şi să beneficieze de toate regulile UE, contribuind la bugetul său, dar fără a participa la luarea deciziilor.

Ideea prelungirii acestei perioade, cu un an de exemplu, a fost menţionată în timpul negocierilor de duminică dintre cele două părţi. Scopul ar fi să atenueze tensiunile în legătură cu situaţia frontierei dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, care a devenit principalul obstacol în calea încheierii unui acord înaintea ieşirii Regatului Unit din UE la sfârşitul lunii martie 2019.

Însă acest lucru ar însemna un an suplimentar de contribuţii ale Londrei la bugetul european, o perspectivă care îi nemulţumeşte pe susţinătorii britanici ai unei rupturi clare şi rapide de UE.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img