#Brexit/SCANDAL în UE: Estonia acuză întâlnirea în cerc restrâns convocată de Germania și Franța

0

Miniștrii de externe francez și german, Jean-Marc Ayrault și Frank-Walter Steinmeier, vor prezenta sâmbătă la Berlin omologilor italian, olandez, belgian și luxemburghez un plan pentru crearea unei ‘Uniuni flexibile’ după referendumul prin care Marea Britanie a decis părăsirea blocului comunitar, scrie publicația germană Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung’ (FAS), citată de agenția EFE, întâlnirea fiind confirmată de responsabilii de la Paris și Berlin.

Însă reuniunea miniștrilor din cele șase state fondatoare ale blocului comunitar provoacă deja nemulțumirea altora, cum este cazul Estoniei. Președintele acesteia, Toomas Hendrik Ilves, a avertizat pe Twitter că, dacă unitatea celor 27 de state este acum prioritatea, o asemenea întâlnire în cerc restrâns nu este de natură să transmită un astfel de mesaj.

În replică, purtătorul de cuvânt al MAE german, Sawsan Chebli, a susținut că întâlnirea de sâmbătă nu va avea un ‘format exclusiv’, în timp ce purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Seibert, a apreciat că reuniunea cheie va fi Consiliul European de săptămâna viitoare, iar până atunci vor mai fi și alte contacte.

La rândul său, ministrul Jean-Marc Ayrault a declarat agenției France Presse că ‘încetul cu încetul se va extinde cercul’ celor șase state care vor participa la reuniunea de sâmbătă.

Menționând că la această reuniune Franța și Germania vor prezenta soluții pentru a face UE ‘mai eficientă’, șeful diplomației franceze a vorbit despre importanța unor ‘soluții concrete’ în UE pentru a-i ‘îmbunătăți funcționarea fără să se intre în construcțiile majore’. Dar el a exclus din nou orice ‘transferuri de suveranitate’ către statele naționale. ‘Dacă intrăm pe acest teren, riscăm să blocăm pe toată lumea’, consideră Ayrault.