#Brexit: 15 luni de negocieri pentru DIVORȚ

0
154
Brexit series for FT.

Londra și Uniunea Europeană (UE) vor avea doar „14-15 luni” pentru a negocia divorțul după declanșarea procedurii, a atenționat marți eurodeputatul Guy Verhofstadt, însărcinat să negocieze Brexitul în numele Parlamentului European, informează AFP.

„Ne-am pus de acord asupra necesității de a demara procesul (de separare) imediat ce va fi posibil și de a-l finaliza înaintea viitoarelor alegeri europene”, prevăzute să aibă loc în mai sau iunie 2019, a afirmat Verhofstadt, care a avut „primul său contact oficial” cu David Davis, ministrul britanic pentru Brexit, marți, la Parlamentul European.

„Marja negocierilor este prin urmare de circa 14-15 luni”, a calculat fostul premier belgian. „Aceasta va fi o perioadă foarte intensă”, a estimat eurodeputatul liberal.

Dacă, după cum a promis premierul britanic Theresa May, Londra va notifica UE până la sfârșitul lui martie 2017 cu privire la decizia sa de a părăsi Uniunea, adevăratele negocieri nu vor începe înainte de luna mai.

Odată ce acordul de separare va fi negociat cu Londra, Parlamentul European va trebui, de asemenea, să dea undă verde, proces care ar putea dura mai multe luni, începând cu sfârșitul lui 2018. Ceea ce lasă o perioadă relativ scurtă de 15 luni de negocieri efective, a subliniat negociatorul european.