spot_img
15.9 C
București
joi, iunie 8, 2023
AcasăExterneBosnia-Herțegovina aproape de rupere

Bosnia-Herțegovina aproape de rupere

-

Institutul american pentru stabilizare și tranziție a publicat o amplă analiză în care, printre altele, avertizează că Bosnia-Herțegovina este un „stat eșuat în inima Europei”. Se subliniază că, dacă până la sfârșitul anului nu se va finaliza modificarea legii electorale din Bosnia-Herțegovina, nu vor exista baze constituționale pentru organizarea alegerilor și formarea noului guvern al Federației Bosniei-Herțegovina, transmite televiziunea sârbă RTS.

- Reclama -

Potrivit analizei, va urma un colaps care va conduce la divizarea statului, deoarece Republica Srpska de ani de zile susține secesiunea și încearcă să se separe de Sarajevo.

O astfel de evoluție a evenimentelor ar putea determina croații „să pornească pe drumul lor”.

Analiza pledează pentru o nouă „abordare post-Dayton” a administrației americane în Bosnia-Herțegovina. Ca prioritară este considerată necesitate ca Administrația Trump, împreună cu aliații europeni, să „oblige Sarajevo să respecte decizia Curții Constituționale privind modificarea Legii electorale”.

Se propune și încheierea protectoratului internațional din Bosnia-Herțegovina, inclusiv renunțarea la judecătorii străini din componența Curții Constituționale. Se subliniază caracterul instabil a unui stat cu două entități și trei popoare constitutive și se subliniază avantajele care le-ar avea pe termen lung trei entități naționale. Potrivit analizei, în pofida succesului de la început, structura rezultată după Acordul de pace de la Dayton din 1995 nu poate rezolva problemele fundamentale care au provocat criza din Bosnia-Herțegovina. „Doar o nouă abordare diplomatică transatlantică a SUA, care va înlocui învechitul Acord de la Dayton, poate contracara fragmentarea politică, etnică și religioasă a Bosniei-Herțegovina” – se subliniază în analiza institutului american.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img