Home Analize Boris Hate Speech

Boris Hate Speech

0

de Silvia Uscov, avocat

Am crezut că astfel de atacuri împotriva avocaților au loc numai în țări îndepărtate, ca Filipine (unde avocații au fost și uciși atunci când reprezentau persoane în cazuri intens mediatizate), sau în Turcia, ori România, mai nou, dar iată ca, în vara anului 2020 și a anului 2021, și premierul britanic Boris Johnson a întreținut un hate speech împotriva avocaților.Acesta a declarat că avocații pentru drepturile omului sau care activează în domeniul dreptului penal acționează contra interesului public deoarece pun bețe în roate aparatului de stat, care nu mai poate condamna infractorii periculoși.

Avocații au reacționat și au spus că discursul de la conferința conservatorilor lui Boris Johnson, care denigrează „avocații pentru drepturile omului cu viziuni de stânga” (“lefty human rights lawyers”), astfel cum i-a numit premierul, și ostilitatea susținută a guvernului față de profesia de avocat riscă să stârnească ura împotriva acestora și să submineze statul de drept.Simon Davis, președintele Law Society, care reprezintă avocații, a declarat: „Atacuri repetate ale guvernului asupra integrității profesiei de avocat sunt profund îngrijorătoare.

Acest limbaj de dezbinare nu servește nimănui și pune în pericol avocații și clienții lor.Toți avocații își sfătuiesc clienții cu privire la drepturile pe care le au în temeiul legilor create de parlament. Drepturile legale nu pot fi rescrise prin retorică. Sistemul de justiție stabilește temeinicia cererilor, independent de guvern, mass-media și opinia publică.În țările în care avocații nu își pot face treaba de teama intimidării, statul de drept este slăbit.

Consecințele sunt o societate care devine mai puțin sigură, mai puțin stabilă și mai puțin corectă.”Amanda Pinto QC, președintele Consiliului Baroului, care reprezintă avocații, a declarat: „Este șocant și îngrijorător faptul că propriul nostru prim-ministru acceptă și extinde încercările de a politiza și ataca avocații pur și simplu pentru că își fac treaba în interes public.Avocații – inclusiv cei angajați chiar de guvern – sunt absolut vitali pentru funcționarea sistemului nostru de justiție penală extrem de subfinanțat. Datoria lor profesională este față de client și față de instanță, și nu să facă jocuri politice.Aplicarea corectă a legilor acestei țări este fundamentală pentru sistemul de justiție și este sarcina unui avocat să prezinte argumentele adecvate pentru a permite acest lucru.

Nici chiar ministrul de interne nu sugerează că avocații afectează sistemul de justiție penală.”Acest tip de discurs nu reprezintă un progres în dezvoltarea relațiilor umane, astfel încât nu poate fi acoperit de umbrela libertății de exprimare. Este un discurs de incitare la atitudine ostilă din partea publicului larg împotriva unei categorii profesionale, folosit în mod nepermis în luptele politice și, ca atare, sancționabil. Nu putem avea un stat de drept democratic fără a respecta avocații, ei înșiși garanți ai respectării drepturilor și libertăților fundamentale.

Conform art. 2 alin. 2 din Legea nr. 51/1995: „Avocatul promovează şi apără drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale omului.”Chiar și pe cele ale omului controversat, neplăcut publicului larg. Sau mai degrabă pe ale aceluia deoarece este mai expus abuzurilor.Să ne imaginăm că orice persoană poate fi portretizată prin mijloace specifice într-un mod care să nască disprețul publicului larg. Apoi să ne imaginăm că statul poate comite abuzuri împotriva acelei persoane. Câți avocați ar mai dispuși să apere acea persoană dacă ei înșiși ar fi considerați paria societății, persoane cu o moralitate îndoielnică și, ca atare, ar fi atacați verbal în public, în mass-media și de politicieni, iar în unele țări chiar uciși (există rapoarte ONU în acest sens)?

Ad

Exit mobile version