spot_img
1.1 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăDezvaluiriBonnie și Clyde de Hunedoara: Vetuța de la Dezvoltare și Interlopul au...

Bonnie și Clyde de Hunedoara: Vetuța de la Dezvoltare și Interlopul au devalizat Spitalul Județean din Deva

-

- Reclama -

Spitalul Județean de Urgență din Deva a trecut în administrarea Consiliului Județean Hunedoara în anul 2010, când județul Hunedoara era condus de baronul liberal Mircea Moloț. Președintele CJ de la acea vreme a avut în Vetuța Stănescu un sprijin real. Ca director economic, Stănescu a  făcut parte din comisiile de licitație ce au atribuit lucrări importante, exclusiv firmelor de casă ale președintelui CJ Hunedoara, Viva Construct și unei alte  societăți controlate de fostul lider PNL de Petroșani și consilier județean, interlopul Alin Simota.

- Reclama -

A acceptat la plată documente incomplete

- Advertisement -

Nu o dată presa locală din județul Hunedoara a scris despre faptul că directorul economic al spitalului, Vetuța Stănescu, a acceptat la plată facturile firmelor de construcţii fără ca acestea să constituie garanţia de bună execuţie aferentă tranşelor facturate şi achitate. „În două contracte, cu o valoare totală de 1.570.987 de lei, spitalul din Deva nu a avut nicio garanţie privind buna execuţie a lucrărilor. De asemenea, în dorinţa de a umple conturile firmelor clientelare cu cât mai mulţi bani, directorul economic a avizat procedura de achiziţie pentru obiective de investiţii pentru care existau alocări bugetare din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara. Astfel că au fost efectuate lucrări la Serviciul UPU, la Laboratorul de Analize Medicale şi la Ambulatoriu, cu toate că lucrările respective au fost finanţate şi licitate în prealabil şi de DSP Hunedoara, înainte ca Spitalul Județean să treacă în portofoliul Consiliului Județean”, notează glasul-hd.ro. Este vorba despre lucrări care s-au suprapus cu cele finanțate prin proiectul de reparații capitale derulat prin Ministerul Sănătății.Conducerea SJU Deva de la acea vreme a fost înştiinţată în scris de către conducerea DSP Hunedoara că nu poate efectua lucrări peste cele licitate deja şi finanţate cu bani de la Ministerul Sănătăţii. Cu toate acestea, la iniţiativa managerului Silviu Didilescu şi a directorului economic Vetuţa Stănescu au fost cheltuiţi bani publici, din bugetul Consiliului Judeţean, pentru lucrări care nu corespund normelor sanitare în vigoare, în condiţiile în care acestea puteau să fie proiectate corespunzător şi finanţate din fonduri ale Ministerului Sănătăţii. După acest episod, directoarea economică a fost recompensată şi cu promovarea soţului, ginecologul Romeo Stănescu, în fruntea secţiei de Obstetrică-Ginecologie.Astăzi, Vetuța Stănescu este secretar de stat în Ministerul Dezvoltării și candidat la funcția de deputat din partea PNL.

Cum a fost căpușat SJU Deva

- Advertisement -

Printre firmele care s-au mufat la banii alocaţi pentru investiţii a fost SC Viva Construct, firmă abonată în trecut la bugetul CJ Hunedoara. Viva Construct a pus mâna pe două contracte cu SJU Deva în valoare totală de 588.413 de lei fără TVA. Contractele de amenajare a laboratorului de analize, respectiv amenajarea ambulatoriului de recuperare medicală au fost adjudecate în urma unor licitaţii cu un singur ofertant. Ca să nu existe „surprize” în timpul licitaţiei, din comisie a făcut parte și directorul economic, Vetuța Stănescu.

Firmele interlopului Simota, abonate la SJU Deva

O altă firmă agreată de conducerea de la acea vreme a SJU Deva aparținea omului de afaceri Alin Simota, consilier județean, ulterior condamnat la închisoare cu executare pentru fapte comise cu violență. Lucrările de construcţii şi renovare ale Ambulatoriului Integrat au fost adjudecate de firma Atomis SRL Petroşani, societatea fiind singura înscrisă la licitație. Oferta firmei lui Simota a fost de 1.786.501 de lei, iar termenul de execuţie iniţial a fost prelungit ulterior.

Simota, condamnat pentru afacerile cu SJU Deva

Alin Simota a fost condamnat în martie 2020 la închisoare  într-un dosar cu fonduri europene, finanțarea nerambursabilă fiind acordată pentru modernizarea ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență Deva.

”Pentru realizarea lucrărilor, CJ Hunedoara a organizat, în cursul aceluiași an, o licitație publică pentru atribuirea contractului de executare a lucrărilor și de furnizare a produselor respective, fiind declarată câștigătoare societatea administrată de inculpații Panduru Natalia Mariana și Simota Alin. Pentru a crea aparența că societatea pe care o administrau îndeplinea condițiile prevăzute de lege, cei doi inculpați au atașat la dosarul de participare la licitație mai multe documente false din care rezulta că aceasta nu figura cu datorii la bugetul de stat, aspect contrar situației de fapt rezultată din documentele reale eliberate de autoritățile competente”, informa DNA.

Dosarul licitației conținând documentele falsificate a fost depus de beneficiar la autoritatea contractantă. În urma acestor demersuri, în cadrul proiectului, a fost decontată suma de 2.625.998 lei (inclusiv TVA) aferentă lucrărilor executate de societatea administrată de cei doi inculpați.

Simota are și alte condamnări.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img