Home Analize Bomba neagră cu ceas

Bomba neagră cu ceas

0

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

Invazia Ucrainei a prilejuit un eveniment mai puțin consemnat în presă, deși ar fi meritat toată atenția, pentru că lasă să se întrevadă un posibil nou conflict geopolitic de mare anvergură, de astă dată în Africa. Un material difuzat inspirat azi de Adrian Năstase pe blogul său relevă felul cum, prin vocea Kenyei, la Consiliul de Securitate al ONU din 21 februarie, dedicat situației din Ucraina, statele africane au ridicat problema incendiară a trasării artificiale și incorecte a granițelor lor de către reprezentanții colonialismului european. Ce ar putea urma ruperii acestui nou și mare tabu geopolitic?

„Multilateralismul se află pe patul de moarte în această seară” a declarat Martin Kimani, reprezentant al Kenyei pe 21 februarie, în discursul rostit la sediul ONU din New York, în ședința Consiliului de Securitate.
(Multilateralismul este, trebuie spus, acel mecanism de apartenență la instituții internaționale care descurajează unilateralismul și oferă statelor mici o voce și o influență pe care altfel nu le-ar putea exercita.)

Periculoasă formulare. Și nu a fost doar atît. Ci mult mai mult.

Ce a spus Kimani în discursul său:

”În ultimele două întâlniri privind situația din Ucraina, Kenya a cerut ca diplomației să i se acorde o șansă. Solicitarea noastră nu a fost ascultată și, mai important, cererea Cartei ca statele să își rezolve disputele internaționale prin mijloace pașnice, astfel încât pacea și securitatea internațională și justiția să nu fie periclitată, a fost profund subminată.
Astăzi, amenințarea sau folosirea forței împotriva integrității teritoriale și a independenței politice a Ucrainei a fost efectuată. Kenya este profund îngrijorată de anunțul făcut de Federația Rusă de a recunoaște regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina ca state independente. În opinia noastră, această acțiune și acest anunț încalcă integritatea teritorială a Ucrainei.
Nu negăm că ar putea exista probleme serioase de securitate în aceste regiuni. Dar ele nu pot justifica recunoașterea de astăzi a acestor regiuni ca state independente – nu atunci când există mai multe căi diplomatice disponibile și în desfășurare care au capacitatea de a oferi soluții pașnice”.

Și de aici, diplomatul african a îndreptat dezbaterea pe direcții noi și neașteptate, în context:

”Această situație e un ecou al istoriei noastre. Kenya și aproape fiecare țară africană s-au născut la sfârșitul imperialismului. Granițele noastre nu au fost trasate de noi. Au fost făcute în îndepărtatele metropole colonialiste Londra, Paris și Lisabona, fără a ține cont de popoarele pe care le-au scindat.

Astăzi, peste granițele fiecărei țări africane trăiesc conaționali ai noștri cu care împărtășim legături istorice, culturale și lingvistice profunde. La declararea independenței, dacă am fi decis să formăm state pe baza omogenității etnice, rasiale sau religioase, am fi purtat războaie sângeroase chiar și după decenii.

În schimb, am convenit că ne vom mulțumi cu granițele pe care le-am primit, dar și că vom urmări în continuare integrarea politică, economică și juridică la nivel continental. În loc să formăm națiuni care să privească mereu în istorie cu o nostalgie periculoasă, am ales să sperăm la o măreție pe care niciuna dintre numeroasele noastre națiuni și popoare nu a cunoscut-o vreodată. Am ales să respectăm regulile Organizației Unității Africane și ale Cartei Națiunilor Unite, nu pentru că ne-au mulțumit granițele, ci pentru că ne-am dorit ceva mai mare, făurit în pace.

Credem că toate statele formate din imperii care s-au prăbușit sau s-au retras au multe popoare în interiorul lor care năzuiesc spre integrarea cu popoarele din statele vecine. Acest lucru este normal și de înțeles. La urma urmei, cine nu vrea să se alăture fraților săi și să aibă un țel comun cu ei? Totuși, Kenya respinge ideea ca o astfel de aspirație să fie împlinită cu forța. Trebuie să desăvîrșim recuperarea noastră din cenușa imperiilor moarte într-un mod care să nu ne cufunde iar în forme de dominație și oprimare.

Am respins iredentismul și expansionismul pe orice bază, inclusiv factorii rasiali, etnici, religioși sau culturali. Îl respingem din nou astăzi. Kenya își exprimă puternica îngrijorare și opoziție față de recunoașterea Donețkului și Luhanskului ca state independente. În continuare, condamnăm cu fermitate tendința din ultimele decenii a statelor puternice, inclusiv a membrilor acestui Consiliu de Securitate, care încalcă dreptul internațional cu nonșalanță.

Multilateralismul se află pe patul de moarte în această seară. S-a aflat sub asediu astăzi, așa cum a fost atacat și de alte state puternice în trecutul recent. Facem apel la toți membrii să se ralieze în spatele Secretarului General, cerându-i acestuia să ne unească pe toți întru apărarea multilateralismului. Permiteți-mi să închei, domnule președinte, reafirmând respectul Keniei pentru integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional” a încheiat diplomatul kenyan.

Cîteva zile mai tîrziu, 18 state africane dintre cele mai mari au refuzat – prin abținere sau absență – să sancționeze Rusia, prin vot, în cadrul Adunării Generale a ONU, pentru invadarea Ucrainei.

Semn rău, că geopolitica ar putea suferi mai curînd decît ne așteptam tensiuni și schimbări majore, după ce Rusia a deschis în Ucraina cutia Pandorei.

Ad

Exit mobile version