BOMBĂ CU CEAS: Câteva sute de mii de tone de deşeuri periculoase din Napoli vin în România

0
3608
A woman and a child walk past a pile of garbage, in Naples, Italy, Monday, Jan. 21, 2008. The waste piled up in the streets of Naples is increasing a month into the city's trash crisis as authorities remain unable to deal with the area's daily garbage output.(AP Photo/Salvatore Laporta)

Câteva sute de mii de tone de deşeuri de-acum „mumificate”, ambalate în baloturi uriaşe, aşa-numitele „eco-baloturi” (ecoballe în limba italiană) vor pleca din Italia şi vor lua drumul gropilor de gunoi din România, scrie Gazeta Românească din Roma.

gunoina3Milioane de baloturi au fost stocate etajat, formând adevărate piramide înalte de 10-12 metri, acoperite de plasă din plastic, care ocupă zeci de hectare. Din baloturi a curs ani de zile o zeamă otrăvitoare, care s-a infiltrat în subsol şi în pânza freatică, spre disperarea locuitorilor din zonele de stocare. O parte din aceste gunoaie vor lua acum drumul gropilor de gunoi din România, fără nicio garanţie cu privire la ceea ce conţin, precizează ziarul românesc din Italia.

Se spune că din gunoaie a curs fracţia umedă, ele fiind acum uscate. La prima ploaie lucrurile se schimbă. Ne întrebăm dacă Ministerul Mediului este de acord ca România să devină destinaţie a gunoaielor din alte ţări, în condiţiile în care procesoarea deşeurilor româneşti este într-o mare suferinţă. Iar dacă ministerul este de acord, cetăţenii cu siguranţă nu vor aşa ceva. O interpelare a unui grup de senatori M5S arată că transportul spre România este pregătit, dar italienii nu vor ca deşeurile să fie depozitate nici măcare pentru câteva zile pe cheiul portului Pozzuoli, mai scrie Gazeta Românească.

©Lapresse 02/2008 varie Emergenza Rifiuti Campania nella Foto: Sito di stoccaggio ecoballe.

Cine a autorizat această operaţiune de import de gunoaie către România? Firma care va procesa deşeurile italiene în gropile româneşti, Eco Sud, este legată de diferite anchete judiciare. Aşteptăm opinia Guvernului Cioloş cu privire la această operaţiune de otrăvire a teritoriului României., atrage atenția GR.