spot_img
13 C
București
joi, februarie 22, 2024
AcasăAnalizeBolivia vrea in BRICS și e gata să ofere acces la resursele...

Bolivia vrea in BRICS și e gata să ofere acces la resursele sale naturale, in special la litiu

-

Bolivia va căuta aderarea cu drepturi depline la BRICS, a declarat pentru Izvestia ambasada țării andine din Rusia. Mai mult, La Paz este gata să ofere partenerilor țării acces la resursele sale naturale, în special la litiu. Bolivia este departe de a fi singura țară în curs de dezvoltare cu interes să se alăture grupului BRICS. Cu toate acestea, analiştii cred că este prea devreme pentru blocul să ia în considerare în mod serios adăugarea unui număr mare de noi membri, scrie Izvestia.

„Ministerul de Externe bolivian va continua să lucreze pentru aderarea deplină la BRICS pentru a utiliza noi mecanisme de relații internaționale, care vor reduce dependența de dolar în tranzacțiile comerciale. O posibilă includere viitoare a Boliviei în BRICS va depinde de membrii organizației, care discută în prezent procedurile de aderare a noilor membri și parteneri”, a declarat ambasadorul Boliviei la Moscova, Maria Luisa Ramos Urzagaste. Potrivit acesteia, Bolivia menține contacte strânse cu toți membrii organizației, deoarece sprijină agenda BRICS.

- Advertisement -

Țările din Sudul Global sunt atrase de organizație pentru că nu doresc să fie supuse presiunii SUA din cauza dominației dolarului în comerțul global, a declarat pentru Izvestia analistul politic Igor Pshenichnikov. Dar dacă Bolivia va putea adera la BRICS este o întrebare importantă și mult va depinde de modul în care se dezvoltă situația în America de Sud în ansamblu și în țara însăși. Cuvântul final, desigur, aparține țărilor membre actuale ale asociației, în special Braziliei, care este membru fondator al BRICS și a reprezentat de multă vreme interesele Americii de Sud în general în cadrul grupului.

Potrivit lui Mikhail Mironyuk, prim-adjunct decan al Facultății de Științe Sociale de la Școala Superioară de Economie (Universitatea HSE), potențialul de cooperare economică cu Bolivia nu se limitează la litiu. Bolivia poate oferi, de asemenea, țărilor BRICS acces la zăcămintele sale de gaze și petrol.

- Advertisement -

Cu toate acestea, experții sunt sceptici că potențialul economic al țărilor mici precum Bolivia poate ajuta BRICS. Cu alte cuvinte, țările atât de mici sunt susceptibile de a beneficia mult mai mult de a avea aliați puternici în rândul națiunilor mari BRICS decât țările mai mari înseși ar putea câștiga de la parteneri atât de mici. „Există motive convingătoare pentru a susține că extinderea [BRICS], în special în detrimentul țărilor „marilor”, în unele privințe, servește la consolidarea BRICS, în timp ce există argumente la fel de solide că, dimpotrivă, BRICS ar fi slăbit prin urmărirea extinderea fără a-și dezvolta mai întâi propriile structuri organizaționale și instituții”, a menționat Mironyuk.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img