de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics
”Primăria Cluj-Napoca vrea să atribuie unei străzi din municipiu numele lui Nicolae Paulescu, cu contribuții la descoperirea insulinei, dar care a militat pentru exterminarea evreilor și care a fondat partide extremiste” scrie săptămînalul Newsweek. Publicația a consultat un document prin care autoritățile locale din Cluj-Napoca au cerut Prefecturii Cluj un aviz privind denumirea unei străzi „Nicolae Paulescu”.
Problema e că tocmai evenimentul de la Academie invocat de primăria Cluj ar fi trebuit să fie un semnal de alarmă.
Reamintim că Academia Română a organizat pe 21 iulie 2021, la Clubul Academicienilor, o manifestare impresionantă, ocazionată de împlinirea a 100 de ani de la descoperirea insulinei. În aplauzele celor prezenți, s-a dezvelit și basorelieful profesorului Nicolae Paulescu, membru post-mortem al Academiei Române. Au participat fostul președinte al comunității evreiești din România, Aurel Vainer, și fiica fostului academician evreu Nicolae Cajal, el însuși medic de excepție și fost lider al comunității evreiești de la noi.
Amintim doar că el a provocat un scandal imens, o listă întreagă de intelectuali protestînd în scris față de omagierea savantului antisemit, în timp ce presa amintea pe spații largi cîtă ură față de evrei a manifestat Paulescu, idolul unor figuri precum Zelea Codreanu. Deputatul PNL Alexandru Muraru a cerut, nervos, delimitarea urgentă a Academiei de respectivul eveniment:
”Nicolae Paulescu reprezintă unul dintre cei mai înverşunaţi ideologi antisemiţi, care au pregătit terenul pentru declanşarea exterminării în masă a evreilor. Paulescu a apelat la teorii, mesaje şi acţiuni care au produs un prejudiciu ireparabil pentru o democraţie, pentru principiile fundamentale ale societăţilor contemporane”.
Iată că acum, distinsul său coleg de partid, primarul Clujului, Emil Boc, pregătește un omagiu care ”bate” basoreliefului Academiei: o stradă din oraș îi va purta numele lui Paulescu.
Simple coincidențe, ori la vîrful politicii începe să bată un ciudat vînt al schimbării?