Home Analize BNR de partea băncilor după declarațiile lui Tudose: Terente era copil pe...

BNR de partea băncilor după declarațiile lui Tudose: Terente era copil pe lângă voi! Chiar era băiat bun

0

Declaraţia premierului Tudose privind băncile este „neinspirată”, este declaraţia unui intelectual care nu are de-a face băncile, a declarat miercuri Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Premierul Mihai Tudose a declarat că a avut experienţe neplăcute cu băncile şi că refuză ca salariul să-i fie pus pe card pentru ca banca să nu beneficieze de comision la fiecare retragere.

„Personal, eu am avut nişte experienţe cu băncile. Am avut un cont în bancă cu o sumă minoră, 500 de dolari, şi după doi ani m-a sunat banca să-mi spună nu doar că nu mai am am banii, ci că mai trebuie să mai dau eu 50 de dolari că de fapt comisionul cu care au avut grijă de ei, i-au păzit, i-au dus la toaletă noaptea sau le-au dat să bea apă când le era sete a mâncat fondul şi trebuie să mai aduc şi eu nişte bani de acasă. Din momentul ăsta eu am zis «Iertaţi-mă, dar Terente era copil pe lângă voi! Chiar era băiat bun»”, a relatat Tudose.

El a spus că indiferent de experienţa sa personală, ca prim-ministru este îndreptăţit să pun probleme legate de modul în care băncile îşi prezintă situaţia financiară.

„Atunci a fost poziţia mea ca persoană fizică. Ca prim-ministru, spun aşa: că noi trebuie să facem nişte lucruri în ţara asta. Am vorbit de educaţie, de spitale, de drumuri. Dacă tu îmi spui că eşti bancă, specializată pe profit, lucrezi cu banii noştri şi spui că n-ai profit? Cred că ai o problemă (…) Iertaţi-mă, dar ajunge! Cu cele 486.000 de miliarde de comisioane, de taxe de şmecher, de taxe că ai trecut prin faţa băncii, că intri în bancă şi apoi mare taxă că poate vrei să ieşi, de taxă întreţinere cont ş.a.m.d.”, a mai spus Tudose.

Prim-ministrul Mihai Tudose a exprimat, în mai multe rânduri, dubii legate de exactitatea raportărilor făcute de bănci privind situaţia lor financiară, adăugând că este posibilă chiar avertizarea populaţiei în legătură cu siguranţa depozitelor la băncile care au declarat pierderi ani la rând.

Adrian Vasilescu a declarat că băncile acţionează în limitele impuse de legi. „Bancile se mişcă în orice ţară în funcţie de cât le lasă legile să se mişte”. Consilierul BNR a admis că legile pot fi laxe şi interpretabile şi că instituţiile şi oamenii întind corada cât este posibil, până la graniţa legii.

În privinţa comisioanelor, Vasilescu a precizat că BNR nu are atribuţii de control, ci Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Iar agenţia este în subordinea Guvrnului, care poate iniţia legi pentru a reglementa relaţiile dintre bănci şi clienţi.

Ad

Exit mobile version