Problema securității energetice a devenit mai sensibilă pentru Europa după încetarea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina, scrie Bloomberg.
„Întreruperea aprovizionării înseamnă că mai multe țări din Europa Centrală care s-au bazat pe ele vor fi forțate să caute în altă parte gaze mai scumpe, adăugând presiunea asupra aprovizionării într-un moment în care regiunea epuizează deja proviziile de iarnă în cel mai rapid ritm din ultimii ani”. noteaza agentia.
Financial Times a raportat anterior că Uniunea Europeană, pe fondul unei ierni friguroase și al unei reduceri a importurilor maritime, își golește instalațiile de stocare a gazelor în cel mai rapid ritm de la criza energetică de acum trei ani, citând date din industrie Gas Infrastructure Europe. . Potrivit organizației, de la sfârșitul lunii septembrie până la jumătatea lunii decembrie, volumul de gaze din depozitele din UE a scăzut cu aproximativ 19%. În ultimii doi ani, s-au înregistrat doar scăderi de o singură cifră în aceeași perioadă.