spot_img
7.4 C
București
vineri, decembrie 9, 2022
AcasăAnalizeBiden luat la rost că nu trimite drone letale Ucrainei

Biden luat la rost că nu trimite drone letale Ucrainei

-

Un grup de 16 senatori americani, democraţi şi republicani, a presat administraţia Biden să reconsidere cu atenţie cererea Ucrainei de a i se furniza drone letale Grey Eagle pentru a lupta împotriva Rusiei şi a cerut Pentagonului să explice de ce nu a mers mai departe cu această solicitare, informează Reuters conform Agerpres.

- Reclama -

Administraţia Biden a respins până acum cererile de a furniza Ucrainei drone MQ-1C Grey Eagle care pot fi înarmate. Acestea au un plafon operaţional de 8839 de metri şi ar reprezenta un progres tehnologic important pentru Ucraina.

Respingerea solicitării s-a bazat pe îngrijorarea că dronele ar putea fi doborâte, că nu sunt esenţiale pentru efortul de război al Ucrainei şi ar putea escalada conflictul, dar Pentagonul nu şi-a confirmat poziţia oficial.

Ucraina a făcut numeroase apeluri pentru ca Statele Unite să îi furnizeze drone puternice, cel mai recent solicitând rachete antidrone, în speranţa că Washingtonul va renunţa la opoziţia sa pe măsură ce Rusia foloseşte din ce în ce mai mult drone kamikaze şi atacă infrastructura civilă ucraineană.

Senatorii, printre care republicanul Joni Ernst şi democratul Joe Manchin, membri ai Comisiei pentru servicii armate din Senat, şi-au exprimat îngrijorarea faţă de opoziţia SUA în legătură cu această cerere, spunând că furnizarea de drone Grey Eagle „necesită o reconsiderare atentă”.

„Ca o chestiune de politică, nu comentăm cu privire la comunicarea noastră cu oficialii aleşi”, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Senatorii i-au solicitat secretarului apărării Lloyd Austin să explice până pe 30 noiembrie de ce Pentagonul consideră că această dronă nu este potrivită pentru lupta din Ucraina, dacă preocupările SUA legate de transferul de tehnologie pot fi depăşite şi dacă consideră că folosirea dronei ar antagoniza şi mai mult Rusia.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img