spot_img
29.5 C
București
miercuri, iunie 12, 2024
AcasăExterneBiden îi cere SCUZE lui Erdogan

Biden îi cere SCUZE lui Erdogan

-

Vicepreşedintele american Joe Biden şi-a cerut scuze miercuri de la preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru că nu a vizitat mai repede ţara, după tentativa de puci din 15 iulie, în condiţiile în care încearcă să reducă tensiunile cu Ankara, relatează AFP şi Reuters conform news.ro.

‘Îmi cer scuze. Mi-aș fi dorit să pot veni mai devreme’, i-a spus Biden lui Erdogan, ei participând la o conferință de presă comună după întrevederea avută la Ankara.

În urma loviturii de stat ratată din 15 iulie, președintele turc le-a reproșat aliaților săi occidentali, în frunte cu SUA, că nu au fost solidari cu Turcia și că niciunul dintre ei nu venit de atunci într-o vizită oficială în țara sa.

Cât despre extrădarea clericului musulman Fetullah Gulen, pe care Erdogan îl consideră principalul responsabil al tentativei de lovitură de stat, Biden a afirmat că deocamdată autoritățile turce nu au prezentat dovezi care să susțină implicarea acestuia în puciul de pe 15 iulie.

‘Atunci când mergi în fața unui tribunal în SUA nu poți spune, în general, acesta este un individ rău, ci trebuie să spui: acest bărbat sau această femeie a comis următoarele delicte. De aceasta ne ocupăm acum, să adunăm probe’, a indicat vicepreședintele american. ‘Nu putem vorbi în numele unui tribunal’, întrucât avem o ‘separare a puterilor, acesta este sistemul nostru’, a adăugat el pe un ton iritat.

În replică, Erdogan a insistat asupra solicitării ca Washingtonul să-l extrădeze pe Gulen, care trăiește autoexilat în SUA din anul 1999. Potrivit autorităților turce, Gulen și-a construit o rețea care s-a infiltrat masiv în toate structurile statului turc.

‘Dorim să amintim Statelor Unite că în acordul nostru de extrădare sunt incluși pași cum este și detenția’, a menționat Erdogan la conferința de presă comună cu Biden, acesta răspunzându-i că înțelege ‘sentimentele intense’ ale guvernului și poporului turc față de Gulen, dar pentru a da curs acestei solicitări este nevoie de probe.

‘Ce interes am putea avea să adăpostim un terorist? Nu are sens. Un tribunal federal trebuie să decidă’ extrădarea, iar pentru acest lucru trebuie să existe dovezi, a indicat vicepreședintele american.

‘Statele Unite nu au avut niciodată vreo cunoștință prealabilă despre ceea ce s-a întâmplat pe 15 iulie sau vreo complicitate cu cei care au condus acel act laș’, a menționat vicepreședintele SUA.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img