spot_img
8.8 C
București
luni, noiembrie 4, 2024
AcasăEconomieComertBelarusul îi promite lui Meleșcanu că bagă România pe piața Uniunii Economice...

Belarusul îi promite lui Meleșcanu că bagă România pe piața Uniunii Economice Eurasiatice, proiectul lui Putin

-

- Reclama -

Republica Belarus ar putea deveni o rampă de lansare pentru România pentru ca aceasta să intre pe piața Uniunii Economice Eurasiatice – a declarat, vineri, premierul belarus, Andrei Kobiakov, la o întâlnire cu ministrul român de externe, Teodor Meleşcanu, aflat într-o vizită oficială la Minsk, scrie belta.by.

- Reclama -

Uniunea Economică Euroasiatică (UEE) este o uniune economică situată în principal în nordul Eurasiei. Tratatul pentru fundarea UEE a fost semnat la 29 mai 2014 de către liderii statelor Belarus, Kazahstan și Rusia și a fost pus în aplicare de la 1 ianuarie 2015.

- Advertisement -

Uniunea Euroasiatică este o propunere pentru BelarusKazahstanKârgâzstanRusiaTadjikistan, precum și pentru alte state ca FinlandaUngariaRepublica CehăBulgaria și Mongolia, pentru a aprofunda integrarea economică și politică în aceste țări într-o uniune supranațională. Ideea, care se bazează pe sistemul de integrare al Uniunii Europene, a fost adusă în atenție pe 11 octombrie de către prim-ministrul de atunci aș  RusieiVladimir Putin.

- Advertisement -

„În acest scop, avem logistica și infrastructura industrială necesare, precum şi personal calificat” – a adăugat premierul. Totodată, Kobiakov a menţionat interesul Minskului şi al Bucureştiului de a realiza în Belarus producţii mixte de componente auto, mobilier, îmbrăcăminte, textile, materiale de construcții, produse agricole, precum şi de implementare a unor proiecte în domeniul IT și în medicină.

„Executarea comună a componentelor de asamblare poate avea loc și pe teritoriul României, cu promovarea ulterioară a produselor comune pe piețele țărilor terțe” – a precizat premierul de la Minsk, menţionând că există deja experiența necesară în această direcție şi a amintit în acest sens activitatea producătorului de utilaje agricole şi forestiere IRUM din judeţul Mureş.

Totodată, Andrei Kobiakov şi-a exprimat încrederea că vizita ministrului român de externe la Minsk va fi un punct de plecare pentru aducerea dialogului bilateral la un nou nivel şi a subliniat că, în ultimii ani, contactele bilaterale s-au intensificat în toate domeniile.

În acest sens, premierul a amintit reluarea activităţii Comisiei interguvernamentale dintre Belarus şi România privind comerțul și cooperarea economică şi dialogul existent între parlamentele celor două ţări. „În opinia noastră, există toate premisele necesare pentru a continua să creştem nivelul contactelor bilaterale în viitorul foarte apropiat” – a declarat Kobiakov.

La rândul său, şeful diplomaţiei române, Teodor Meleșcanu, a transmis premierului din Belarus un mesaj de salut din partea premierului României, Mihai Tudose, în care acesta îşi exprimă speranţa că va avea loc o întâlnire cu omologul său belarus în viitorul apropiat.

„Nu putem spune că relațiile dintre țările noastre au fost la nivelul pe care ni-l dorim; cu toate acestea, în ultimii doi sau trei ani, datorită contribuției ambasadelor noastre, am realizat o creștere semnificativă a schimburilor comerciale dintre țările noastre” – a declarat Teodor Meleșcanu.

„România salută, de asemenea, apropierea înregistrată în dialogul dintre Belarus și Uniunea Europeană. Am fost întotdeauna susținători ai acestei apropieri şi suntem convinși că acest lucru creează condiții favorabile pentru buna dezvoltare a relațiilor noastre economice” – a adăugat ministrul român de externe.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img