spot_img
13.6 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăAnalizeBeijing despre interviul ambasadorului american la CNN: Washingtonul continuă să crească presiunea...

Beijing despre interviul ambasadorului american la CNN: Washingtonul continuă să crească presiunea în regiune „făcând noroi în China”

-

Comentariile recente ale ambasadorului SUA în China, Nicholas Burns, cu privire la tensiunile crescânde în strâmtoarea Taiwan, ar trebui privite ca o denaturare a faptelor care demonstrează „retorica goală și logica hegemonică” a autorităților americane, a declarat luni Ministerul de Externe al Chinei, comentând despre  interviul diplomatului cu CNN.

„Astfel de declarații ale lui Burns sunt o denaturare a faptelor atunci când negrul este numit alb. Remarcile sale mărturisesc încă o dată retorica goală și logica hegemonică a părții americane”, potrivit unei declarații publicate pe site-ul agenției diplomatice chineze.

- Advertisement -

Se notează că Washingtonul continuă să crească presiunea în regiune, „făcând noroi în China”.  „Statu quo-ul în strâmtoarea Taiwan este schimbat de SUA, și nu de partea chineză”, a precizat agenția.  „Este evident că Statele Unite au fost primele care au lansat o provocare”, a explicat acesta.

Pe 19 august, diplomatul american a sugerat că vizita președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, la Taipei nu ar fi putut declanșa criza relațiilor dintre SUA și China.  Potrivit acestuia, Beijingul „a reacţionat exagerat”.  El a insistat că „l-a apărat pe vorbitor”.  „I-am apărat dreptul de a călători în Taiwan. Am apărat pacea și stabilitatea pe care le-am avut în strâmtoarea Taiwan de aproape șase decenii”, a spus reprezentantul SUA, amintindu-și întâlnirea cu viceministrul chinez de externe Xie Feng, care l-a convocat la  noaptea de 2 august pentru a-și exprima un protest față de SUA față de vizita lui Pelosi.

- Advertisement -

Guvernul chinez a declarat în mod repetat că vizita din 2-3 august la Taipei a lui Pelosi, care este al treilea politician american de rang înalt, a fost o provocare care ar trebui privită ca un „semnal greșit pentru separatiștii taiwanezi”.  La o zi după această vizită, Beijingul a introdus sancțiuni împotriva președintelui Camerei SUA și a familiei sale, precum și a înghețat mai multe mecanisme interguvernamentale bilaterale de interacțiune cu Washington.  În plus, Armata Populară Chineză de Eliberare a lansat exerciții militare în strâmtoarea Taiwan și în jurul insulei

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img