BCE anunță CREȘTEREA dobânzilor

0
167

Creditorii din zona euro sunt bine pregătiți pentru o schimbare semnificativă a ratelor dobânzilor, se arată într-un raport al Băncii Centrale Europene (BCE) publicat luni, după ce instituția a simulat scenarii care au mers de la înăsprirea bruscă a politicii monetare la înghețarea creditării, transmite Reuters.

Majorarea ratelor dobânzilor va duce în următorii trei ani la venituri mai mari din dobânzi pentru majoritatea celor 111 bănci care participă la testele de stres, dar și la o valoare economică mai scăzută a acțiunilor lor, se arată în raportul BCE.

Rezultatele testelor de stres, care vor începe în februarie, vor fi incluse într-o analiză mai extinsă a Băncii Centrale Europene, care va determina cât capital trebuie să dețină fiecare instituție financiară.

„În timp ce cererea de capital pentru bănci, în mod individual, ar putea fi adaptată la riscurile identificate, cererea totală de capital nu se va schimba ca rezultat al analizelor privind efectele majorării dobânzilor”, apreciază BCE.

Luna trecută, Consiliul guvernatorilor BCE a menținut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.