spot_img
9.3 C
București
marți, noiembrie 5, 2024
AcasăAnalizeBazarul european al vaccinurilor și România: Na-ți... vaccinul, că ți-am dres-o!

Bazarul european al vaccinurilor și România: Na-ți… vaccinul, că ți-am dres-o!

-

- Reclama -

de dr. Alex Todericiu, Viena

- Reclama -

„De la fiecare după capacităţi, fiecăruia după nevoi“

- Advertisement -

Karl Marx „Critica programului de la Gotha“ (1875).

România ar fi obținut chiar mai mult vaccin decât i s-a arondat oficial în cadrul politic al UE. Vestea arată că funcționarii de la București și-au făcut datoria în 2020. România și-a asigurat cu 6% mai mult vaccin. Bulgaria de exemplu a renunțat la 59% din vaccinul arondat. Cipru a plusat cu 42%, Malta cu 155%, Germania cu 11%, Suedia cu 18%. Franța a renunțat la 4%, Italia la 8%, Croația la 27%. (vezi harta europeană care arată distribuția diferențelor procentuale față de numărul de doze arondat inițial fiecărei țări a UE, în funcție de cel al populației, la data de 09.03.2021).

- Advertisement -

Conform cotidianului vienez „Kurier” care a avut acces la termenii contractului cadru între UE și Biontech/Pfizer, statele membre, respectiv funcționarii acestora, au posibilitatea să opteze pentru comenzi directe în legătură cu concernul american, pe baza unui tabel separat. Astfel s-a născut… bazarul european de sănătate.

Scandalul uriaș declanșat de cancelarul austriac Sebastian Kurz, despre „bazarul“ pentru vaccinuri sau talciocul de sănătatea al UE de la Bruxelles și care a dus la o reconfigurare a cantităților de vaccin între țările UE, a influențat bineînțeles și rapiditatea vaccinării și a obținerii mult doritei imunități de grup, dezvăluie un avantaj nebănuit pentru România.

Conform graficului provenit de la Cancelaria federală a Austriei, citat de APA cât și de cotidianul „Wiener Zeitung”, România ar fi reușit să obțină cu 6% mai multe doze de vaccin. Țările membre ale UE au avut posibilitatea să opteze, evident contra cost, pentru mai multe tipuri de vaccinuri, dintr-o cantitate arondată inițial după numărul de locuitori.

Decizia politică a fost bineînțeles la unison cu frumosul ideal comunitar. Funcționarii țărilor membre, în cazul Austriei, fiind vorba despre secretarul general al Ministerului sănătății și un însărcinat general al guvernului, au pus în practică cele hotărâte de decidenții politici.

Unele țări europene au epuizat cantitatea de vaccinuri de diferite tipuri, altele însă nu. Unii au „pariat“ pe cai iuți, alții pe gloabe. Nu toți caii, au plecat încă de la potou. 

Johnson&Johnson de exemplu…, tocmai și-a început cursa. AstraZeneca pare a fi obosit prematur. Cantitatea de vaccin rămasă nefolosită de anumite țări ale UE s-a redistribuit altor țări UE, după o cheie diferită. Astfel unele țări au optat, pentru mai mult vaccin, altele pentru mai puțin.

Precum la bursă, portofoliul cantităților și tipurilor de vaccin a variat de la țară la țară, după voința politică, interesul și putirința financiară, în cadrul aceleași UE. Este ceea ce cancelarul austriac a denumit generic „bazar”.

Citând presa austriacă la zi aflăm datele portofoliului de vaccinuri, negociat de funcționarii vienezi și care l-au iritat pe cancelar (unul dându-și astăzi demisia) și a provocat ieșirea sa publică, alături de alți șefi de guvern din UE, care au semnat recent o misivă comună: Andrej Babis (Republica Cehă), Janez Jansa (Slovenia), Bojko Borissow (Bulgaria) und Krisjanis Karins (Letonia).

Exemplul portofoliului de vaccinuri de 30,5 milioane de doze, la o populație de 8,85 milioane de locuitori este elocvent și permite înțelegerea mecanismului bazarului. Structura acestei opțiuni strategice a Austriei, în funcție de firma producătoare este de: 5,9 milioane AstraZeneca; 2,5 Johnson&Johnson; 11,1 Biontech/Pfizer; 3 CureVac; 4,7 Moderna; 1,9 milioane Novavax; 1,2 M Valneva; 200.000 doze de la Sanofi. Total costuri: 388,3 milioane Euro. ECDC, autoritatea europeană de sănătate confirmă astfel pentru Austria la nivelul zilei de 15.03.2021 livrarea a 1,37 milioane de doze de vaccin, din care 875.745 BioNTech/Pfizer, 369.600 AstraZeneca, 122.400 Moderna. S-au vaccinat 981.000 doze, adică 72 % din ce s-a livrat. (www.vienna.at)

„Începând din ianuarie (2021), Austria a observat că a pariat greșit, pe calul încet și ieftin. (…) Încă de atunci s-a remarcat faptul că toate dozele ce rămân nefolosite pot fi vândute sau donate.„(www.diepresse.at)

De livrat, s-au livrat prea puține doze de vaccin, ceea ce nemulțumește populația și îl îngrijorează pe cancelar.

Ministrul austriac de finanțe, Gernot Blümel, a declarat că Austria a alocat pentru cumpărarea de vaccinuri 120 milioane euro în 2021. Din care s-au achitat până în prezent 30,9. Anul trecut au loc achitați 22 milioane de euro din 80. Blümel a explicat că plățile se realizează începând doar cu sfârșitul anului. (DER STANDARD, 15.03.2021, care a citat „Bloomberg surveillance early edition“)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img