Home Analize Bătălia ruso-americano-chineză pentru Africa

Bătălia ruso-americano-chineză pentru Africa

0

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a călătorit în Africa de Sud, Eswatini și Angola și va vizita încă o țară în cadrul turneului său african. Washingtonul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la prezența Rusiei pe continentul african, în special înaintea manevrelor comune ale marinelor din Africa de Sud, Rusia și China și în urma activității PMC Wagner. În Occident, se spune că Africa a devenit un câmp de luptă pentru competiția dintre SUA, China și Rusia.
Este greu de discutat faptul că lupta pentru Africa s-a intensificat. Destul de recent, principalul diplomat al Chinei, Qin Gang, s-a întors de pe continent, iar secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, care a vizitat mai devreme Zambia, urma să se întâlnească miercuri cu președintele sud-african Cyril Ramaphosa.

Academicianul Alexey Vasiliev a declarat pentru Nezavisimaya Gazeta că Africa devine una dintre cele mai importante direcții pentru politica rusă. El a spus că călătoria lui Lavrov a deschis calea pentru summitul Rusia-Africa programat să aibă loc la Sankt Petersburg în această vară, lucru căruia SUA se opun. „Sentimentele antiamericane și anti-europene au fost foarte puternice în Africa încă din perioada colonială. Deși mass-media locală face ecou propagandei occidentale, o serie de țări au o atitudine pozitivă față de Rusia. Și, desigur, se așteaptă o oarecare asistență financiară de la Moscova. ,” el a spus.

În ceea ce privește China, națiunea din Asia de Est s-a clasat pe primul loc în comerțul cu Africa, a cărei amploare comercială cu continentul a depășit volumele cu SUA și se apropie acum de dimensiunea comerțului Europei cu Africa. „Acest lucru a provocat opoziție. Occidentul vrea ca Africa să se adapteze la politicile sale, iar unele țări o fac. Marocul, de exemplu, a trimis tancuri rusești în Ucraina. Și ceilalți, ca să spunem așa, preferă să stea departe”, Vasiliev. încheiat.

Într-un interviu acordat ziarului, expertul Boris Pilyatskin a amintit că mii de medici, profesori, aviatori și consultanți militari sovietici au lucrat în Guineea, Angola bogată în petrol și alte țări africane în anii 1960-1970. Rusia a părăsit efectiv Africa după dispariția Uniunii Sovietice și ar fi imposibil să restabilească acest rol anterior. Acesta este motivul pentru care, spune el, turneul lui Lavrov este în mare parte de natură politică. Între timp, aducerea Africii de partea Moscovei este importantă, deoarece țările africane dețin aproximativ 50 de voturi la Națiunile Unite.

Ad

Exit mobile version