spot_img
4.2 C
București
marți, noiembrie 29, 2022
AcasăAnalizeBătălia pentru Putere de la Teheran și demisia ministrului de externe

Bătălia pentru Putere de la Teheran și demisia ministrului de externe

-

Disputele dintre partide şi facţiuni în Iran reprezintă ”o otravă ucigaşă” în promovarea politicii externe a ţării, a declarat ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif într-un interviu, publicat marţi în cotidianul Jomhuri Eslami, la o zi după ce şi-a anunţat demisia, relatează agenţia Reuters conform Agerpres.

USA and Iran
- Reclama -

Comentariile lui Zarif sugerează că s-ar putea ca el să fi demisionat la presiunea unor adepţi ai liniei dure care s-au opus rolului său în negocierea unui important acord nuclear în 2015 cu marile puteri.

”Trebuie mai întâi să scoatem politica noastră externă din chestiunile de partid şi de luptă între facţiuni”, a declarat Zarif în interviu. ”Otrava ucigaşă pentru politica externă este ca politica externă să devină o problemă de partid şi de luptă între facţiuni”, a adăugat el.

Preşedintele iranian Hassan Rohani nu a acceptat demisia pe care Zarif a anunţat-o luni pe Instagram.

Potrivit agenţiei Irna, citată de Reuters, Zarif a făcut apel la diplomaţi şi la alţi angajaţi ai Ministerului iranian de Externe să nu plece din instituţie.

”Insist către toţi (…) din Ministerul de Externe şi din reprezentanţe să-şi continue misiunea cu tărie pentru apărarea ţării şi să evite astfel de acţiuni”, a declarat Zarif, reacţionând la informaţiile potrivit cărora angajaţii ministerului ar putea părăsi instituţia după demisia lui.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img