spot_img
6.6 C
București
vineri, martie 31, 2023
AcasăAnalizeBătălia artică:"Deciziile pe care Consiliul Arctic le va lua fără participarea părții...

Bătălia artică:”Deciziile pe care Consiliul Arctic le va lua fără participarea părții ruse vor fi ilegale „

-

Deciziile pe care Consiliul Arctic le va lua fără participarea părții ruse vor fi ilegale și încalcă principiul consensului, a declarat miercuri ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov.

- Reclama -

„Un astfel de pas nu poate decât să dea motive de îngrijorare atât pentru Rusia, în calitate de actual președinte, cât și pentru întreaga comunitate internațională interesată în continuarea dezvoltării durabile a regiunii”, a declarat Antonov, citat de serviciul de presă al ambasadei de pe canalul său Telegram, când comentând o declarație comună a participanților occidentali ai Consiliului Arctic privind reluarea limitată a activităților sale fără participarea Moscovei. „Declarăm că acest format unic de cooperare între state este încă în curs de politizare. Deciziile din partea Consiliului Arctic luate fără țările noastre vor fi ilegale și încalcă principiul consensului stipulat de documentele sale directoare”, a explicat el.

„Este pur și simplu imposibil să rezolvi eficient problemele arctice fără Rusia”, a adăugat diplomatul.

Miercuri mai devreme, Danemarca, Islanda, Canada, Norvegia, SUA, Finlanda și Suedia au decis să reia lucrările Consiliului Arctic fără participarea Rusiei. O declarație corespunzătoare a fost publicată pe site-urile serviciilor lor externe. Pe 3 martie, toate țările Consiliului Arctic, cu excepția Rusiei, au lansat o declarație scrisă, în care au refuzat să participe la reuniunile prezidate de Rusia și care au loc pe teritoriul acesteia din cauza situației din jurul Ucrainei.

Consiliul Arctic este o organizație interguvernamentală a statelor arctice, care cuprinde Danemarca (împreună cu Groenlanda și Insulele Feroe), Islanda, Canada, Norvegia, Rusia, Statele Unite ale Americii, Finlanda și Suedia. În 2021, când Consiliul și-a marcat cea de-a 25-a aniversare, președinția de doi ani a revenit din Islanda în Rusia.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img