Laura Codruţa Kovesi, când era la Bruxelles ca reprezentant pentru MCV, nu ştiu să fi avut vreun plan. Probabil şi le-a făcut după ce s-a întors. Când vorbeşte şi spune am indisponibilizat bunuri în valoare de 400 de milioane cu care se puteau face 400 de kilometri de autostrăzi, se puteau da pensii… A intrat într-un discurs populist pe care altă dată îl făceau oamenii politici. Dar uneori ne fură valul. Mă impresionează neplăcut transformarea doamnei Kovesi într-un om care e toată ziua cu declaraţiile şi e foarte pasionat de interviuri. Ceea ce Morar făcea foarte rar şi era expresia unui procuror-şef: decent, foarte rar ieşea la declaraţii şi în public, a declarat joi seară fostul președinte Traian Băsescu la România Tv.
Cred că s-a atins un punct critic prin această decizie privind interceptările. Există o soluţie radicală, capitală: Toată această platformă a SRI să fie scoasă de sub controlul instituţiilor de forţă ale statului şi să fie proceduri de accesare a ei. Să fie o instituţie în care îi muţi pe toţi cei care o administrează acum, îi faci funcţionari publici cu statut special, Ministerul Justiţiei face proceduri de accesare a ei şi cu asta basta. Probabil sunt nişte costuri, dar nu putem concepe că dosarele penale în România constau în interceptări care sunt probele fundamentale. Interceptarea este un capăt pe care procurorul se duce pe urmă şi probează, a mai spus Băsescu.
Acum DNA vrea o platformă, DIICOT vrea platformă, poliţia vrea şi ea. Numai pe cei inteligenţi nu i-am auzit că vor. Pentru că ei au făcut ce a trebuit. Şi-au tras terminale din platforma SRI, au realizat un calculator care este interfaţă, au pus echipament de codificare a semnalului pe platforma SRI şi au pus un decodor la ei. Şi au instalat şi o unitate de comandă. Unitatea de comandă înseamnă că SRI nu mai ştie nimic despre ce faci tu legat de interceptări. Vorbim de parchete care au dreptul legal. Unitatea de comandă este aceea în care introduci numărul de telefon. Nu se mai face cum face DNA acum, care se duce mandatul la SRI, care trimite semnalul la DNA şi decriptorii de acolo scriu săracii până ameţesc. Tot SRI nu ştie pe cine ascultă, deşi utilizează propria platformă, a mai afirmat fostul șef al statului.
Toţi vor putere, pentru că cine ascultă are putere. La ce văd acum despre instituţiile acestea, am impresia că fiecare şef e avid să apuce cât mai mult din controlul pe populaţie. Şi de ce nu, să se mai asculte unii pe alţii.E o aberaţie că cer milioane, sute de oameni. Trebuie să-şi instaleze câteva echipamente şi e o chestiune de câteva săptămâni să se instaleze aceste echipamente şi la DNA, şi la DIICOT, şi la DIGIPI. E o instituţie în România care are dreptul la interceptări, şi-a pus aceste echipamente pe la sfârşitul primului meu mandat. S-a exagerat formidabil, iar explicaţia pe care o am este dezinformarea populaţiei şi faptul că unii dintre aceşti şefi de instituţii sunt avizi de putere. Cu redistribuirea oamenilor existenţi la SRI se pot acoperi nevoile de interceptări, a mai spus Băsescu.
Dacă Monica Macovei, ca europarlamentar, pune sub semnul întebării obligativitatea respectării drepturilor omului, a rămas procuror comunist (referitor la postarea pe Facebook în care fostul ministru al Justiţiei spune că trebuie găsit un echilibru între respectarea drepturilor omului şi reducerea criminalităţii, n.r.), aprecizat fostul președinte.