Băsescu NU vrea mutarea arsenalului nuclear american de la Incirlik în România

0
6739

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat marți, la Izvoru Mureșului, că, în opinia sa, teritoriul țării noastre nu trebuie să devină unul pe care să fie arsenal nuclear, făcând referire la faptul că ar exista informații privind o posibilă intenție a SUA de a-și muta facilitățile nucleare din baza de la Incirlik, Turcia.

„În ceea ce mă privește, cred că România a făcut suficient pentru alianța NATO și pentru relația bilaterală bazată pe Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI cu Statele Unite, găzduind scutul antirachetă de la Deveselu. Nu cred că teritoriul României trebuie să devină un teritoriu pe care să fie și un arsenal nuclear. Este suficient că avem rachetele scutului antirachetă. Nu cred în primul rând că acest lucru ar spori relevanța noastră din punct de vedere al importanței în interiorul NATO, atâta timp cât relevanța ne este garantată de existența scutului antirachetă”, a declarat Traian Băsescu, răspunzând unei întrebări pe această temă.

Fostul șef al statului a ținut să adauge că, în opinia sa, SUA și Turcia vor găsi formula să mențină la Incirlik facilitățile nucleare și că Turcia nu va ajunge „să se îmbrățișeze cu Rusia” întrucât interesele sale sunt „legate ombilical de Occident”.