spot_img
27.9 C
București
duminică, august 14, 2022
AcasăBasarabiaBăsescu, la Chișinău: Moldova trebuie să ia în calcul și scenariul unirii...

Băsescu, la Chișinău: Moldova trebuie să ia în calcul și scenariul unirii de nevoie cu România

-

În contextul situației tensionate din regiune, Republica Moldova trebuie să ia în calcul un scenariu de alternativă celui de aderare la UE. Opinia aparține fostului președinte al României Traian Băsescu, care a readus în vizor subiectului unirii Republicii Moldova cu România, vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Chișinău, notează NOI.md.

- Reclama -

„Lecția Ucrainei, cu reacția dură a Moscovei în momentul în care a încercat să se apropie de UE și NATO, este o lecție de care trebuie ținut cont. Moscova nu va accepta ca state precum Ucraina sau Moldova să se integreze în sistemul de securitate occidental. Mesajul meu este ca Republica Moldova să privească la alternative și nu mă feresc să spun, în calitate de om liber, că este bine ca Moldova să aibă și scenariul unirii fortuite cu România, adică a unirii de nevoie”, a menționat Băsescu.

În opinia fostului președinte al României, acest scenariu trebuie luat în calcul și perceput ca o posibilitate de integrare a Republicii Moldova în familia europeană.

„O unire de bună voie necesită timp, transformarea mentalității, necesită educarea populației, legat de avantaje, dezavantaje. Există însă și scenariul în care, pentru păstrarea fibrei cetățenilor Republicii Moldova și pentru a nu reveni într-un sistem controlat de Moscova, să fie nevoie ca Moldova să avanseze rapid în baza unor decizii politice, susținut de un referendum bine explicat că este posibil de a se integra în structurile europene pe un alt drum decît cel normal”, a punctat fostul președinte.

Traian Băsescu efectuează o vizită de două zile la Chișinău

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...