Băsescu desființează vizita lui Iohannis în DC: ”Pentru aşa ceva nu mă duceam la Washington”

0
809

Traian Băsescu a declarat, vineri, despre vizita preşedintelui Klaus Iohannis în SUA, că documentul convenit în urma întrevederii cu Donald Trump nu reprezintă decât un „to-do list”. Fostul şef de stat a afirmat că Iohannis nu trebuia să umilească China sau Germania, transmite Mediafax.

„Marea vizită istorică de la Washington, când cineva va citi cu atenţie documentul convenit, nu semnat, că nu s-a semnat niciun document, va constata că nu înseamnă altceva decât un „to do list”, adică -nu vă apropiaţi de Huawei pentru 5G, nu reactoare cu chinezii, vi le facem noi, rezolvaţi problema energiei, dar ne trebuie un mediu de afaceri mai bun, vedeţi ce faceţi cu OUG 114-, deci este o listă de solicitări care se încheie cu o singură frază pentru România: -în ceea ce priveşte viza pentru români se va acorda confrom legii SUA. Conferinţa de presă, Trump a dedicat-o problemelor globale, prea puţin României”, a declarat Traian Băsescu, la Digi24.

Fostul preşedinte a adăugat că Iohannis nu trebuia să umilească China sau Germania în SUA.

„China nu trebuie umilită. De ce trebuie să te duci la Washington să îi anunţi de acolo că nu se mai fac reactoarele, că se fac cu americanii, nu cu chinezii aşa cum a convenit deja Guvernul. De ce trebuie să îi spui lui Merkel din America că eşti împortriva Nord Stream 2 . Sunt lucruri care nu se fac. Mă refer la celebra declaraţie istorică. Nu am văzut acolo nimic care să spună -vom transfera tehnologia pentru realizarea reactoarelor de la Cernavodă sau vom transfera tehnologia pentru sonde de mare adâncime, că nu mai apelaţi la Exxon-. Nu e echilibrată declaraţia. Este pusă doar pe o parte. Pentru aşa ceva nu mă duceam la Washington. Cu declaraţia asta dacă ar fi ştiut oamenii politici să o citească nu i-ar fi fost bine deloc lui Iohannis înainte de alegeri. Este pur şi simplu o lista cu ce avem de făcut, împachetată diplomatic”, a mai spus Băsescu.