spot_img
3.3 C
București
joi, decembrie 19, 2024
AcasăALEGERI 2020Barna și porcăria corupției EDITORIAL DE HORIA ALEXANDRESCU

Barna și porcăria corupției EDITORIAL DE HORIA ALEXANDRESCU

-

de Horia Alexandrescu

- Reclama -

La finele anului trecut, vicepremierul Dan Barna – copreședintele USR-Plus – declara ferm convins că referendumul cetățenesc „Fără penali în funcții publice”, al cărui inițiator este, fiind inclus în programul de guvernare, se află la Senat și va trece fără probleme, urmând a fi organizat imediat ce vom scăpa de Covid-19.

- Advertisement -

Cum însă pandemia nu dă semne de retragere, iar noile restricții abia au intrat în funcțiune, referendumul pare tot mai îndepărtat. Până atunci însă a apărut surpriza că tocmai inițiatorul demersului politic, intransigentul Dan Barna, a fost citat săptămâna trecută la Departamentul de Luptă Anti Fraudă (DLAF), în dosarul deschis deocamdată in rem. Potrivit declarației sale de după această vizită la DLAF, „dialogul a fost civilizat”, cu întrebări „destul de banale”, nu s-a ajuns la nici o concluzie, „dar inspectorii și-au notat ce-am spus și au zis că nu au nici un fel de probleme. Lucrurile sunt clare”.

Povestea e veche de aproape doi ani, semnalată fiind de o anchetă a Rise Project, în urma căreia DNA a declanșat urmărirea penală in rem, cazul fiind preluat ulterior de DLAF, deși Barna însuși ceruse ca dosarul să fie trimis la DNA, „ca instituție apolitică”. Solicitarea liderului USR-Plus considera, deci, că Departamentul Anti Fraudă, fiind subordonat direct guvernului, este un organism strict politic , coordonat la vremea aceea de Toni Greblă, secretarul general al Cabinetului. Mai mult chiar, Dan Barna soma imperativ guvernul și DLAF „să înceteze circul” și să trimită toate documentele la DNA.

- Advertisement -

Timpul a trecut însă, dosarul a rămas tot la instituția din subordinea guvernului, care este acum unul al coaliției de dreapta, fiind condus de premierul Florin Câțu. Nici Toni Greblă nu mai e la Palatul Victoria, DLAF e exact aceeași, cu conducerea neschimbată, dar iată că vicepremierul Dan Barna nu mai simte nevoia să ceară trimiterea la DNA. Dimpotrivă, se declară bucuros că, în sfârșit, a fost invitat (deci nu citat), că nu a avut loc o audiere, ci doar un… interviu, că nu a dat o declarație scrisă, de vreme ce procurorii „și-au notat” și că, ar trebui să înțelegem, toate-s bune și frumoase, inclusiv angajarea în funcția de croitoreasă a surorii sale, la firma necăjitelor plătite cu bani europeni pe un proiect de incluziune socială.

Nu vă sună cam ciudat, ca să nu spun de-a dreptul comic?! Trec peste faptul că în materialul Rise Project firma antreprenorului Dan Barna era acuzată de o serie întreagă de alte eșecuri similare, care ar fi condus la un prejudiciu de câteva milioane de bani europeni, dar sunt de părere că actualul vicepremier comite o imensă eroare când nu cere din nou trimiterea dosarului la DNA! De ce cred asta? Simplu, pentru că mă uit puțin în urmă, la întâmplările care au precedat „invitarea” lui Dan Barna la „interviul” de la DLAF. Nu cumva el însuși a sărit în apărarea lui Vlad Voiculescu, punându-l în gardă direct pe premierul Câțu, că orice decizie de remaniere a ministrului sănătății se va solda cu sfârșitul coaliției?! Și nu cumva tot el a mai sărit o dată, zilele trecute, să-l scuze pe același ministru pentru publicarea datelor privind vaccinarea, justificându-i demersul prin imperativul transparenței, promovat nu-i așa chiar de USR-Plus?!

Și-apoi, în chiar preziua invitării sale la DLAF, Dan Barna a mai stârnit o mare supărare, declarând la o conferință că marea problemă a României nu reprezintă corupția, care este o porcărie marginală: ” Nu vorbesc de corupție, de porcării. Alea au rolul lor, sunt marginale în realitate. Nu e o problemă!” Și, cum spuneam, exact a doua zi, Dan Barna a fost invitat la interviul de la la DLAF, după doi ani de când s-a declanșat cercetarea în dosarul amârâtei croitorii de la Sibiu. Deocamdată in rem, dar nu poți să nu te întrebi și dacă, în condițiile date, nu cumva Dan Barna n-o ajunge și penal?! Mai ales că, din câte văd, Dacian Cioloș n-a mai sărit să-i ia apărarea, iar Cristian Ghinea – nici atât!…

#Editorial publicat și de Ziua News

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img