Home Actualitate Bank of America anunță devalorizarea leului și presiuni economice mari

Bank of America anunță devalorizarea leului și presiuni economice mari

0

România începe anul fiscal cu un nivel real al deficitului bugetar apropiat de 10%, atenționează Bank of America într-un raport analizat de Profit.ro. Măsurile luate de Guvern la început de an sunt insuficiente, iar ajustările suplimentare se vor face sub presiunile piețelor externe. BNR ar urma să amâne reducerile de dobândă până la vară. „Perspectivele negative ale ratingurilor de credit apar ca justificate.”

România ar urma să aibă acces la o finanțare internă în echivalent 120 miliarde lei, la care se adaugă resursa valutară deja constituită, așa-numitul buffer, de 3 miliarde euro. Necesarul de finanțare este de 3,5 miliarde euro pentru următoarele 4 luni. Sumele-tampon nu sunt ridicate având în vedere vulnerabilitatea României. Nu există pre-finanțare pentru anul 2026, însă Ministerul Finanțelor o face oricum către finalul anului, atunci când condițiile de piață o permit.

Cele 2 tranșe aferente anului 2025 din planul european de redresare sunt greu de presupus că vor fi încasate integral, în opinia Bank of America. Tranșa a 3-a, de 2 miliarde euro, nu a fost virată, deși Guvernul a formulat solicitarea încă din decembrie 2023.

Nu mai puțin de 1,1 miliarde euro sunt suspendate pentru că România nu a îndeplinit 6 din cele 68 de jaloane legate de guvernanța corporativă a companiilor de stat, angajamentele de investiții în transport și reforme în taxarea microintreprinderilor. Tranșa a 4-a, de 2,4 miliarde euro, este condiționată de o reformă în salarizarea bugetarilor care este puțin să fie implementată pe deplin în 2025. Fără reduceri de dobândă până la vară. BNR are obiectiv slăbirea graduală a leului. Banca Națională a României cel mai probabil va menține dobânda-cheie la 6,50% la ședința de politică monetară din 15 ianuarie, conform celor de la Bank of America. De altfel, așteptările acestora sunt că orice mutare în sensul reducerii acestei va fi amânată până la vară.

„Incertitudinile ridicate în domeniul politic și fiscal ar trebui să adauge la precauția BNR, în special în contextul vulnerabilităților valutare crescute”, spune documentul citat care indică un nivel estimat al dobânzii de finanțare la banca centrală pe leu de 5,50% pentru finalul acestui an. „Continuăm să vedem BNR restrictivă în managementul leului, dar este un obiectiv pentru o depreciere graduală în anul care vine.”

Ad

Exit mobile version