Bani în schimbul românului Iulian Gherguţ. Meleșcanu: LEGAL NU PUTEM SĂ PLĂTIM

0
169

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, la prezentarea bilanţului MAE, că instituţia păstrează legătura cu autorităţile din Iulian Gherguţ, în legătură cu românul răpit în 2015, însă situaţia este complicată, deoarece răpitorii cer bani, iar statul român nu îi poate oferi.

„În ceea ce priveşte situaţia din Burkina Faso, noi menţinem în continuare activă Celula de Criză care se ocupă de această temă şi suntem într-un contact foarte strâns cu autorităţile algeriene, maliene. Am avut şi o vizită cu ministrul de Externe din Burkina Faso. În continuare mergem pe ideea de a găsi o soluţie de aducerea lui în ţară. Din păcate situaţia e puţin cam complicată. E vorba de răpitori care cer şi o anume contribuţie financiară, lucru pe care noi nu putem, legal, să îl facem”, a declarat Meleşcanu.

Acesta a adăugat că a avut discuţii şi cu angajatorul românului răpit, pentru a căuta o soluţie de eliberare.

„Am avut recent o discuţie cu nişte distinşi diplomaţi români la Londra, cu domnul Frank Timiş, al cărui angajat era domnul Gherguţ şi sperăm ca şi pe această cale, prin intermediul unor societăţi care l-au angajat, prin intermediul unor firme de asigurări, să găsim o soluţie pentru eliberarea lui Gherguţ. Suntem în continuare în contact foarte strâns cu familia domnului Gherguţ”, a completat Meleşcanu.

Iulian Gherguţ, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, a apărut în octombrie 2016 într-o altă înregistrare video atribuită grupului islamist Al-Mourabitoune, afiliat organizaţiei teroriste Al-Qaida în Magrebul Islamic.