Creșterea ratelor de scont în țările dezvoltate în ultimii câțiva ani poate duce la o criză financiară globală, potrivit proiectului „Principalele direcții ale politicii monetare de stat unificate” publicat de Banca Rusiei.
„Creșterea ratelor de politică monetară de către țările dezvoltate în perioada 2022-2023 este una dintre cele mai rapide din istorie și a avut loc după aproape 15 ani de rate aproape de zero ale băncilor centrale”, se arată în document.
Astfel, această tendință, precum și dezechilibrele acumulate pe piețele financiare din țările dezvoltate, pot provoca o criză financiară globală comparabilă ca amploare cu cea din 2007-2008.
Potrivit estimărilor autorității de reglementare, în acest scenariu, primele fenomene de criză vor începe să apară în primul trimestru și vor atinge un vârf în trimestrul II-3 al anului 2025.
Băncile centrale, la rândul lor, vor răspunde prin scăderea dobânzilor, conform proiectului.
Pe lângă criza financiară, lumea crește o tendință de deglobalizare a economiei mondiale – diviziunea și dezintegrarea în blocuri și zone comerciale. Motivul pentru aceasta a fost riscul deteriorării relațiilor dintre China și Statele Unite.