spot_img
-1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeBanca Națională recunoaște că nu poate face o prognoză: GRAD NEOBIȘNUIT DE...

Banca Națională recunoaște că nu poate face o prognoză: GRAD NEOBIȘNUIT DE RIDICAT DE INCERTITUDINE

-

Implementarea măsurilor de distanţare socială are ca rezultat localizarea celor mai ample efecte economice în prima jumătate a anului şi cu precădere în trimestrul II, potrivit Raportului asupra inflaţiei al Băncii Naţionale a României citat de Agerpres.

- Reclama -

Prognoza macroeconomică este marcată de un grad neobişnuit de ridicat de incertitudine, având în vedere puţinele date statistice disponibile, precum şi experienţele anterioare limitate privind evoluţia economiilor în crize pandemice cu forme de manifestare atât de intense. Aceasta face dificilă anticiparea duratei şi intensităţii crizei, cu implicaţii directe asupra perspectivelor privind momentul, gradualitatea şi robusteţea revenirii activităţii economice. În aceste condiţii, scenariul de bază al proiecţiei macroeconomice este fundamentat pe un set de ipoteze specifice, formulate în contextul pandemic actual. Astfel, s-a presupus relaxarea graduală a măsurilor de distanţare socială începând cu a doua parte a trimestrului II, atât în România, cât şi în celelalte ţări europene. Un al doilea set de ipoteze-cheie ale proiecţiei vizează profilul de transmitere a impactului crizei epidemice asupra activităţii economice. Pe termen scurt, implementarea măsurilor de distanţare socială are ca rezultat localizarea celor mai ample efecte economice în prima jumătate a anului şi cu precădere în trimestrul II. Ipoteza unei astfel de evoluţii a PIB real este
adoptată de majoritatea analiştilor economici”
, se spune în raport.

- Advertisement -

Conform documentului, contracţia economică majoră aşteptată pe parcursul trimestrului II va reflecta evoluţiile de la nivelul celei mai mari părţi a componentelor PIB.

„Chiar şi pe termen scurt, incertitudinea este de aşteptat să afecteze cel mai mult dinamica investiţiilor din economie (pe fondul influenţării deciziilor privind cheltuielile agenţilor economici, cele investiţionale fiind tradiţional cele mai sensibile la escaladarea incertitudinii) şi, într-o mai mică măsură, pe cea a consumului privat. Acesta din urmă este totuşi proiectat în diminuare în trimestrul II, în special în cazul serviciilor (cele mai afectate de măsurile de distanţare socială) şi al bunurilor durabile (în timp ce consumul de bunuri esenţiale este de aşteptat chiar să înregistreze o creştere), resimţind evoluţiile de pe piaţa muncii, cu efect de comprimare a venitului disponibil”, se arată în raport.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img