Banca Națională a României se arată îngrijorată de efectele pe care creșterea salariilor le-ar putea avea asupra inflației și competitivității economiei, potrivit minutei celei mai recente ședințe de politică monetară. Retorica BNR cu privire la dinamica salariilor, inclusiv în ceea privește majorarea salariului minim precum și creșterea lefurilor la stat, este mai aspră decât în ultima vreme, transmite Profit.ro.
„Preocupante din perspectiva inflației, dar și a competitivității externe, au fost considerate ritmul de creștere a salariilor și a costurilor cu forța de muncă, în condițiile în care dinamica anuală de două cifre a salariului mediu brut nominal și-a reaccentuat ascensiunea în trimestrul IV 2023 – în principal sub impactul majorării salarului minim brut pe economie -, iar cea a costului salarial unitar s-a reamplificat în același interval, atât pe ansamblul economiei, cât și în industrie, unde s-a mărit și în ianuarie 2024”, arată BNR.
Până în februarie anul trecut, salariile creșteau cu o dinamică sub cea a inflației – care la acel moment era de două cifre -, ceea ce însemna o deteriorarea a puterii de cumpărare. „(…) puterea de cumpărare a consumatorilor a fost doar modest afectată în debutul acestui an de mărirea ratei inflației, rămânând robustă, corespunzător evoluției dinamicii salariului net real, au semnalat mai mulți membri ai Consiliului”, se arată în minută.