spot_img
29.1 C
București
joi, august 18, 2022
AcasăEconomieBANCA NAȚIONALĂ, ATAC LA GUVERNUL PONTA

BANCA NAȚIONALĂ, ATAC LA GUVERNUL PONTA

-

Scăderea cotei standard de TVA de la 24% la 20% va duce la încetinirea ratei inflaţiei pe termen scurt, însă preţurile de consum ar putea creşte din nou începând de anul viitor, odată cu apariţia efectului de bază, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu. Este a doua luare de poziție a BNR față de măsurile economice preconizate de Ponta. Guvernatorul Băncii Naţionale a României a recomandat guvernanţilor acum două zile să fie prudenţi în legătură cu reducerea taxei pe valoarea adăugată.

- Reclama -

Esenţială mi se pare sustenabilitatea măsurilor. E clar că reducerea TVA este de dorit, şi nu numai din punct de vedere social, ci şi economic, dar mai rău decât a nu reduce TVA e să-l reduci şi să revii după aceea. O revenire ar fi nu numai dureroasă, ar avea efecte negative”, a avertizat el.

„Tăierea TVA va duce la încetinirea imediată a inflaţiei, însă numai pe durata unui an, după care preţurile ar putea să crească din nou. În România, temerile, deşi în curs de disipare, sunt îndreptate mai degrabă pe partea de creştere a inflaţiei decât pe partea de deflaţie. Am prefera să stăm liniştiţi un an decât să acţionăm şi pe urmă să trebuiască să inversăm politica monetară„, a spus Olteanu citat de Bloomberg.

Premierul Victor Ponta a declarat luni că Guvernul va dispune săptămâna viitoare de toate cifrele necesare pentru a decide diminuarea cotei standard de TVA, de la 24% la 20%, sau scăderea TVA la produse alimentare de bază, de la 24% la 9%.

El a anunţat recent că Executivul intenţionează să decidă în aprilie reducerea, din luna iunie, a taxei pe valoarea adăugată, urmând să stabilească ce variantă va aplica.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...