de avocat Constantin Florin Durgheu
Întreaga țară a urmărit ieri îmnărmurită știrile referitoare la tragedia de la Secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț.
O coincidență, pe cât de ciudată, pe atât de macabră, face ca, în ultimii 10 ani să avem parte, din 5 în 5 ani, de tragedii în urma cărora au murit în incendii suflete nevinovate :
1. Pe 16 august 2010, trei nou născuți au murit în incendiul declanșat la Maternitatea Giulești. Din păcate, la scurt timp, alți trei bebeluși au murit din cauza rănilor suferite în urma aceluiași incendiu.
2. Pe 30 octombrie 2005, în urma tragediei provocate de un incendiu care „a apărut” în condiții neelucidate nici măcar acum, și-au pierdut viața 64 de tineri care au avut ghinionul de a se afla în acea seară în incinta Clubului Colectiv.
3. Ieri, 14 noiembrie 2020, un alt incendiu a curmat viața a 10 persoane care se aflau în Secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț.
Sper din suflet ca bilanțul victimelor incendiului de la Piatra Neamț să rămână la numărul, și așa prea mare, de 10 victime, astfel încât toți răniții să poată fi salvați.
Cu toate că viața oricărei persoane este deosebit de importantă, un gând aparte se îndreaptă spre doctorul Ioan Cătălin Denciu care, nu doar că nu și-a uitat jurământul de a salva vieți, a făcut acest lucru riscându-și propria sa viață, deși acasă îl așteaptă o soție, tot medic, și doi copii.
Sper ca, absolut toate persoanele care au suferit arsuri în urma incendiului de ieri de la Secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț să fie transferate de urgență la spitale din străinătate pentru a avea o șansă reală la viață.
Este cel puțin trist ca, la 30 de ani de la așa – zisa Revoluție, la 10 ani de la tragedia de la Maternitatea Giulești și la 5 ani de la tragedia de la Clubul Colectiv, în țara noastră să nu existe un spital de elită în care să poată fi tratate persoane care au suferit arsuri grave, fără teama că ar contracta una sau mai multe infecții nozocomiale care le-ar putea fi fatale.
În loc să aibă minima decență de a tăcea, Nelu Tătaru, actualul Ministru al Sănătății, a declarat cu o nonșalanță demnă de o cauză mai bună, faptul că : „ … nu numai sistemul medical este vinovat, ci toți din această țară fiindcă am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situație medicală” ?!?
Nici nu mai contează dacă din cauza tupeului sau al inconștienței, ministrul liberal al sănătății creează o culpă generală pentru toți cetățenii acestei țări care, deși scârbiți de toate clasele politice care s-au succedat la putere după Evenimentele din 1989, nu au emigrat în căutarea unei vieți normale, într-o țară civilizată ?!?
Asta înseamnă România normală, domnule Președinte Iohannis ?
Am aflat cu înfrigurare din declarația Dvs., pe lângă faptul că ați fost la biserică și v-ați rugat pentru victime, și faptul că „Este necesară o reformă a sistemului de sănătate din România” …
Întrebarea care este pe buzele tuturor românilor care gândesc cu propria lor minte este mai mult decât pertinentă : Domnule Klaus Iohannis, chiar v-ați dat seama doar acum, deși au trecut 6 ani de când sunteți Președintele României, că este necesară o reformă a sistemului de sănătate din România ?!?
Dacă este așa, este foarte trist …
Păcat că nu v-ați dat seama de această realitate cu câteva zile mai devreme căci, dacă ați fi avut această revelație mai devreme, puteați evita tragedia de la Piatra Neamț !
Dacă nu v-ați fi făcut că nu observați „contrele” puse de Guvernul liberal administrațiilor PSD, Spitalul mobil din Lețcani, Județul Iași, era operațional, fapt care putea evita tragedia de la Piatra Neamț.
Este, pe cât de scandalos, pe atât de evident faptul că Spitalul mobil din Lețcani era operațional, deși Guvernul Orban nu a dorit să recunoască acest lucru pentru a nu puncta politic adversarul PSD-ist Maricel Popa, în mandatul căruia de Președinte al Consiliului Județean Iași a fost achiziționat acest Spital mobil.
Faptul că Spitalul mobil din Lețcani este dovedit cu prisosință de decizia aceluiași Guvern Orban care, prin vocea Ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că bolnavii de la Spitalul Județean Piatra Neamț vor fi transferați la … Spitalul mobil din Lețcani !
Orice persoană înzestrată cu minimum doi neuroni activi realizează faptul că Spitalul mobil din Lețcani era operabil înaintea producerii acestei imense tragedii, căci nu putea deveni operațional peste noapte !
Gândindu-ne că Spitalul mobil din Lețcani are în dotare 103 paturi de ATI, ne putem gândi legitim la faptul că, dacă acest spital ar fi fost autorizat și Guvernul ar fi întreprins demersurile necesare pentru ca la acest spital să poată fi angajat personal calificat pe o perioadă nedeterminată, tragedia de la Secția ATI din cadrul Spitalului Județean Piatra Neamț chiar putea fi evitată.
Primele ipoteze privind cauzele tragediei de la Secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț indică ca principală cauză a incendiului suprasolicitarea instalației electrice a acestui spital.
Dacă Spitalul mobil din Lețcani era operațional, un mare număr de pacienți infectați cu virusul Sars Cov 2 ar fi fost transferați la acest spital evitându-se astfel, atât supraaglomerarea, cât și suprasolicitarea rețelei electrice de la Spitalul Județean Piatra Neamț.
În aceste condiții, cum puteți, domnule Nelu Tătaru, să mă indicați pe mine vinovat de această tragedie, alături de ceilalți cetățeni care, deși suntem scârbiți de toate guvernele al căror cuvânt de ordine a fost cleptocrația, am rămas în România cu speranța de a-i reda demnitatea și a crea un mediu cât mai propice copiilor noștri ?!?
Pentru a nu fi înjurat, în mod gratuit, de partizanii mai mult sau mai puțin # rezistenți, menționez faptul că vinovate de dezastrul, atât din sănătate, cât și din celelalte domenii, sunt vinovate toate partidele care s-au succedat la putere, precum și „partidele balama” care au fost, la un moment sau altul, în „barca puterii”.