Tăcerea preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la înțelegerile cu producătorul de medicamente Pfizer, care au condus la cel mai mare contract pentru vaccinuri încheiat de UE, afectează încrederea publicului şi este o problemă care nu va dispărea de la sine, a declarat Emily O’Reilly, EU Ombudsman (Avocat al Poporului), potrivit agenției Reuters, citată de hotnews.ro.
”Trebuie să auzim ce s-a întâmplat, altfel va dura. Pur şi simplu nu va dispărea…”, a spus Emily O’Reilly într-un interviu, făcând referire la ancheta procurorului UE privind achiziţionarea de vaccinuri şi la planurile comisiei Covid a Parlamentului European de a organiza mai multe audieri pe aceasta temă, amintește sursa citată.
În aprilie 2021, von der Leyen dezvăluia, într-un interviu acordat pentru New York Times, că a făcut schimb de mesaje cu directorul general al Pfizer, Albert Bourla, timp de o lună, în timp ce contractul era în curs de negociere, dar fără să dea alte detalii.
După numeroasele apeluri privind dezvăluirea conținutului acestor convorbiri, Comisia a declarat în iunie 2022 că nu mai are textele respective, ceea ce a atras ulterior critici din partea ombudsmanului UE, amintește Reuters.
O’Reilly susține că mulţi oameni ar înţelege de ce von der Leyen l-a abordat pe Bourla pentru a pleda cazul Europei pentru vaccinuri, deoarece zeci de mii de oameni de pe continent mureau din cauza Covid-19, dar că ”secretul alimentează suspiciunea”.
”Este cadoul pe care continuă să-l ofere celor care sunt ostili UE şi care sunt anti-vax, pentru că această tăcere poate alimenta naraţiunea că ceva este ascuns”, a precizat O’Reilly.
Ea a amintit că cererea sa adresată anul trecut Comisiei, de a publica mesajele text schimbate de von der Leyen şi Bourla în lunile premergătoare semnării de către Bruxelles a contractului cu Pfizer şi BioNTech pentru 1,8 miliarde de doze, în mai 2021, a fost respinsă.
Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat pentru Reuters că, în iunie anul trecut, l-a informat pe ombudsman că ”mesajele text nu au calitatea de document UE eligibil pentru cererile privind libertatea de informare în conformitate cu normele de transparenţă”.
”În efortul de a asigura o mai mare certitudine, Comisia lucrează la emiterea de orientări privind instrumentele moderne de comunicare, cum ar fi mesajele text şi instantanee și le-a propus altor instituţii UE să facă acelaşi lucru”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Mai mulți membri ai Parlamentului European şi-au exprimat furia, într-o audiere specială din octombrie, în legătură cu refuzul lui Bourla de a se prezenta la o audiere şi au ameninţat că vor continua cu interzicerea accesului angajaţilor şi lobbyştilor Pfizer în Parlament.
În februarie, New York Times a anunțat că dă în judecată Comisia pentru că nu a publicat mesajele text.