spot_img
28 C
București
duminică, iunie 23, 2024
AcasăAnalizeBugetul cabinetului preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, ar putea fi majorat cu...

Bugetul cabinetului preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, ar putea fi majorat cu 27,5% în 2024

-

Bugetul cabinetului preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, ar putea fi majorat cu 27,5% în 2024 comparativ cu cel pentru acest an, în mare parte pentru a putea acoperi cheltuielile pentru deplasările externe implicate de eforturile diplomatice în contextul războiului din Ucraina, relatează joi Politico conform Agerpres.

Potrivit unui document intern, bugetul total ”legat de activitatea preşedintelui Consiliului European” va creşte de la 2 milioane de euro pentru acest an la aproximativ 2,5 milioane de euro în 2024.

- Advertisement -

Această creştere este ”urmarea în special a cheltuielilor de călătorie în vederea continuării activităţii internaţionale intense ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei contra Ucrainei”, arată documentul citat.

Această estimare privind creşterea bugetului pentru activitatea preşedintelui Consiliului European reflectă şi o creştere a salariilor ca urmare a inflaţiei, aşa cum este cazul altor departamente ale Consiliului.

Barend Leyts, purtătorul de cuvânt al lui Charles Michel, a subliniat că este vorba despre ”un document tehnic în care cabinetul nu a fost implicat sau consultat”. ”Cabinetul nu intervine în acest tip de procedură. Aceasta este o estimare a costurilor”, a explicat Leyts.

Potrivit estimărilor, costurile deplasărilor externe ale preşedintelui Consiliului European în 2022 au fost de 1,7 milioane de euro şi ele vor ajunge la 1,9 milioane de euro pentru 2024, în creştere cu 12%. Barend Leyts a adăugat ca în 2022 Charles Michel a avut numeroase vizite externe ca urmare a războiului din Ucraina. ”Evident, nu ştim când se va încheia această criză”, a spus el.

Unele state membre ale UE şi-au exprimat scepticismul legat de ceea ce au numit programul de călătorii excesive al preşedintelui Consiliului European.

”Acest buget este pentru 2024, care este încă departe. În acel moment, puteţi încă susţine că o creştere masivă a bugetului pentru călătorii al lui Michel este cauzat de agresiunea Rusiei în Ucraina?”, a afirmat un diplomat european. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img