spot_img
8.3 C
București
joi, martie 23, 2023
AcasăJustitieAvocatul Adrian Țoni Neacșu despre cazul Udrea: Din ziua de astăzi rămânem...

Avocatul Adrian Țoni Neacșu despre cazul Udrea: Din ziua de astăzi rămânem cu prima decizie a unei instanțe românești, chiar cea mai înaltă, de refuz al aplicării unei decizii obligatorii a Curții Constituționale

-

Dincolo de telenovela fugii Elenei Udrea (neavând vreo măsură preventivă nu putea fi oprită), din ziua de astăzi rămânem cu prima decizie a unei instanțe românești, chiar cea mai înaltă, de refuz al aplicării unei decizii obligatorii a Curții Constituționale. Indiferent de justificarea oferită de existența unei hotărâri CJUE, tot astăzi marcăm prima situație în care se execută o condamnare pronunțată de o instanță în legătură cu care Curtea Constituțională a constatat deja că este nelegal constituită, afirmă pe Facebook avocatul Adrian Țoni Neacșu pe Facebook.

- Reclama -

Legalitatea instanței (adică constituirea ei potrivit legii) este principiul de bază atât în arhitectura juridică națională, cât și a CEDO ori a Cartei drepturilor fundamentale UE.Chiar Hotărârea din 21 decembrie 2021 a CJUE, ceea care a fost folosită astăzi pentru a se decide neaplicarea Deciziei nr. 685/2018 a Curții Constituționale, obligă statul român și justiția națională la garantarea drepturilor arătate la art 47 din Carta UE, din care cel ca instanța care condamnă să fie constituită potrivit legii este primul.Executarea unei hotărâri judecătorești pronunțată de către o instanță (complet) neconstituită potrivit legii deschide calea unor contestații ulterioare la CEDO, unde chiar cred că d-na Udrea va avea șanse. De asemenea, compunerea nelegală a completului (care este deja constatată de către CCR) este motiv de admitere a unui recurs în casație, cale de atac extraordinară deja declarată în acest dosar și care are termen pe 18 mai 2022. De altfel acesta cred că este de data aceasta principalul motiv al sustragerii de la executare a d-ei Udrea, deși concret probabil mai rău îi va înrăutăți situația, mai spune Neacșu.

UPDATE: Elena Udrea a fost prinsă în Bulgaria, la Kulata, aproape de granița cu Grecia. Ea se află în custodia Poliției și urmează a fi adusă în țară.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img