spot_img
9.2 C
București
luni, februarie 26, 2024
AcasăAnalizeAvocata Silvia Uscov: În felul acesta, însă, se pot explica multiplele abuzuri...

Avocata Silvia Uscov: În felul acesta, însă, se pot explica multiplele abuzuri pe care deținuții din România le reclamă cu privire la adresa unor funcționari ai penitenciarelor

-

de Silvia Uscov

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) susține încălcarea drepturilor deținuților din România în comunicatul de astăzi.

- Advertisement -

Precizări, pe scurt:

  1. Măsura absolut normală ca părinții să își vadă copiii fără dispozitivul de protecție (adică geamul despărțitor) a făcut obiectul unei decizii/circulare ANP din luna august 2022, astfel cum am aflat chiar de la FSANP printr-un comunicat remis de această federație. Circulara ANP vizează toți deținuții din România, nu doar pe dna Udrea, asemenea intervenției publice a Avocatului Poporului în favoarea tuturor, iar nu individual.
  2. Această măsură este adoptată tocmai pentru a evita sancționarea României la CEDO pentru încălcarea art. 8 din Convenție referitor la respectarea vieții de familie și este în consens cu politicile Consiliului Europei în materie.
  3. Am apreciat că este necesară inclusiv o modificare legislativă expresă în acest sens tocmai pentru a nu lăsa la discreția ANP sau altcuiva o asemenea măsură, dar trebuie reținut că oricum CEDO poate fi aplicat direct și prioritar în România față de orice prevedere legală, tocmai pentru că, în conformitate cu art. 20 din Constituția României, se asigură cel mai înalt standard de protecție a drepturilor fundamentale.
  4. Nu există niciun motiv logic sau de securitate pentru care un deținut părinte nu își poate îmbrățișa copilul atunci când îl vizitează în penitenciar, cu excepția deținuților părinți care au exercitat violențe asupra celorlalți. În schimb, o măsură abuzivă de restrângere a acestui drept ar putea intra în categoria tratamentelor inumane.

În concluzie, este de neînțeles atitudinea FSANP, care se poziționează împotriva respectării drepturilor fundamentale ale deținuților din România și în acest sens fererația este dispusă să amenințe până și Avocatul Poporului pentru că a intervenit public în sprijinul respectării de către ANP a recomandărilor internaționale.

- Advertisement -

În felul acesta, însă, se pot explica multiplele abuzuri pe care deținuții din România le reclamă cu privire la adresa unor funcționari ai penitenciarelor.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img