de Silvia Uscov, avocat
Până se lămuresc ce OUG-uri se mai dau (că doar de aceea am avut un referendum prin care poporul a decis că nu mai vrea atâtea OUG-uri, ca să avem mai multe după aceea), analizând forma în vigoare astăzi a Codului rutier, ajutați-mă și pe mine cu răspunsul la întrebarea pe care am adresat-o mai jos (după o scurtă prezentare) – rog răspunsul să fie de la cei cu pregătire juridică.
1. Refuzi testarea antidrog – ești obligat să te supui recoltării mostrelor biologice (art. 38 alin. 3 Codul rutier), altfel intri pe pct. 2 de mai jos. În plus, se retrage permisul de conducere (art. 38 alin. 5 Codul rutier) și se eliberează doar în baza analizei mostrelor biologice prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive (art. 113 alin. 1 lit. g Codul rutier).
2. Refuzi sau te sustragi să ți se preia mostre biologice – se deschide dosar penal (infracțiunea referitoare la refuzul sau sustragerea de la prelevarea mostrelor biologice se pedepsește de la 1 la 5 ani și nu contează daca ai consumat substanțe psihoactive sau nu)
3. Urmezi testarea antidrog și este un rezultat fals pozitiv – ești obligat să te supui recoltării mostrelor biologice (art. 38 alin. 3 Codul rutier) – dacă refuzi, intri pe pct. 2 de mai sus.
ÎNTREBARE: Dar ce se întâmplă până vin rezultatele de la recoltarea mostrelor biologice în situația de la pct. 3?
Se deschide dosar penal pentru a se efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii referitoare la condusul unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive (pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani)?
Se reține (Codul rutier nu prevede retragere, ci reținere) permisul de conducere și se eliberează dovadă înlocuitoare fără drept de circulație (art. 111 alin. 3 Codul rutier)?
Iată de ce devine relevant și unde se face analiza mostrelor biologice, pentru că în Codul rutier se prevede că se face nu doar la INML, ci și „în laboratoarele de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române acreditate în acest sens sau în unităţile sanitare publice acreditate pentru astfel de determinări şi autorizate în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sănătăţii.”.
Să nu uităm că, deși discutăm despre contravențional, conform CtEDO, toate măsurile intră sub sfera unei „acuzații în materie PENALA” și că este aplicabil, prin urmare, art. 6 CEDO.