de Elena Radu, avocat
Vă plângeți de activitatea judecătorilor și procurorilor, că unii ingoră orice lege și Constituția și că permit punerea în practică a strategiilor unora (Soroș sau care or mai fi)?
V-au suprins știrile că la CEDO ar fi nșpe judecători de-ai lui Soroș?
Păi, de ce?
Ia uite ce scrie în minunatul proiect de lege ”al justitiei” privind statutul judecătorilor și procurorilor:
Art. 234 alin 2 din forma adoptată de Camera Deputaților (așa cum l-a propus Predoiu):
”Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat acestora pot fi membri ai unor comisii de examinare sau de întocmire a proiectelor de acte normative, a unor documente interne sau internaţionale şi pot avea calitatea de expert în proiecte cu finanţare externă în domeniul justiţiei.”
Deci, judecătorii, procurorii și toți ”cu carte” de prin justiție pot fi membri ai unor comisii de întocmire a unor documente interne și internaționale (punct).
Ale cui sunt documentele alea interne și internaționale? Nu contează!
Că doar cei care au atribuții în justiția din România pot să fie ”consilierii” oricui. Mai fac și ei un ban cinstit pe lângă salariile și beneficiile pe care le primesc de la stat.
Că în banii ăia pot să mai închidă ochii în exercitarea profesiei, să mai favorizeze pe unul sau pe altul, din țară sau străinătate, nu se pune.
Pot fi și experți în proiectele cu finanțare ”externă” în domeniul justiției. Cum și de la cine vine finanțarea aia? NU contează!
Că e putere străină, că sunt grupuri de interese care vor să facă o nouă ”reformă” a justiției în România și lucrează la astfel de ”proiecte” în care angajează judecătorii, procurorii și pe ăilalți ”cu carte” din justiția română? Nu contează!
Păi nu îi lăsăm noi pe ăștia ”externi” să aducă direct schimbarea, ”reforma” în justiția din România după cum au chef și când au chef, prin angajarea celor din justiție în carul ”proiectelor” pe care le lansează în România?
Ce atâta independență a justiției din România?
Lasă că poate fi dependentă de cine are bani și își permite.
S-a propus amendament la Senat ca documentele interne și internaționale la care pot contribui cei din justiția din România să fie numai cele propuse sau formulate de autoritățile publice din România, iar experti, traineri sau formatori pot fi numai în domeniul justiției, finanțate de autoritățile publice din România.
Ia să vedem, ce face comisia vieții la Senat?
Le respinge din nou?
Iar senatorii, în plen, tot așa?
Adoptă ei senatorii norme astfel încât justiția din România să poată fi ”modelată” după chipul și asemănarea cui o vrea și își permite, sub umbrela unor așa-zise ”proiecte în domeniul justiției” sau ”întocmirea de documente interne și internaționale”?
PS: cine vrea să verifice ce scriu, să se uite la art 234 alin 2 din forma proiectului de lege privind statutul judecătorilor și procurorilor adoptată de Camera Deputaților: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2022/cd440.22.pdf