de Elena Radu, avocat
Se poate si fara „digitalizarea avocaturii”
De ce sa modificam tot ce avem si sa se dea o lege care creaza brese de securitate din multe puncte de vedere, putand afecta toate principiile pe care functioneaza avocatura, cand putem sa gasim rezolvare numai pentru problema noua (accesul avocatului la bazele de date digitalizate ale institutiilor publice – platforma nationala de interoperabilitare)?
S-ar putea rezolva simplu:
UNBR ia domeniu nou
UNBR gazduieste domeniul nou chiar si in cloudul guvernamental.
UNBR aloca fiecarui avocat o casuta de e-mail pe noul domeniu, iar toata corespondenta pentru accesul la Platforma nationala de interoperabilitate o face avocatul prin intermediul acestei casute de e-mail (solicita date si informatii de la aceasta si i se comunica raspunsurile la aceasta adresa de e-mail).
Toate aceste casute de e-mail sunt gazduite pe serverul unde e noul domeniu (chiar in cloudul guvernamental).
Noul domeniu si toate casutele de e-mail nu sunt legate de nicio alta baza de date a avocatului, a baroului, a UNBR. Este interzisa si interoperabilitatea sau interconectarea.
Daca avocatul este suspendat etc, UNBR anuleaza casuta de e-mail a avocatului.
UNBR comunica host-ului ca o anumita adresa de e-mail trebuie invalidata temporar sau definitiv pe diverse motive: incompatibilitate mentionata in tablou, suspendare, radiere.
Nu ne trebuie pentru asta nici identitate digitala, nici interoperabilitate, nici STS , nici SRI, nici ADR, nici Guvern.
Nu isi poate baga nimeni nasul in activitatea profesionala a avocatului cu clientul, cu instanta sau cu baroul/UNBR.
Activitatea avocatului cu clientul, instanta, baroul se defasoara ca si pana acum si e separata de orice inseamna relatie cu Platforma nationala de interoperabilitate.
Exista semnaturi electronice, pot fi folosite in continuare.
Si gata rezolvam si problema si disensiunile.