spot_img
2.7 C
București
joi, decembrie 26, 2024
AcasăAnalizeAvocata Elena Radu: Modalitatea in care se legiferează și se implementează cartea...

Avocata Elena Radu: Modalitatea in care se legiferează și se implementează cartea electronică de identitate conduce la dispariția dreptului la viață privată

-

de Elena Radu, avocat

- Reclama -

Proiectul de OG privind modificarea legislatiei aferente cartii electronice de identitate

- Advertisement -

Cu toate ca in prezent putem opta pentru cartea de identitate fizica si cea electronica, din Nota de fundamentare se pot observa urmatoarele:

– invocand PNRR ul vietii se invoca ca scopul este ca 8,5 milioane cetateni sa aiba carte electronica de identitate, cetatenii sa o vrea voluntar. Insa, totodata se doreste incetarea emiterii cartii de identitate fizica la 31 dec 2023.

- Advertisement -

Ceea ce inseamna ca daca 8,5 mil vor fi ”convinsi” sa isi faca carte de identitate electronica pana la 31 dec 2023, va fi mult mai usor ca aceasta sa fie impusa obligatoriu celorlalti cetateni incepand cu 01 ian 2024 (ca va exista o sustinere de 8,5 mil cetateni).

Deci, cel mai probabil, de la 01 ian 2024 vor introduce obligativitatea cartii electronice de identitate, portofelul digital.

– sub pretextul necesitatii de implementare a cartii electronice de identitate se interconecteaza toate bazele de date electronice (devin interoperabile) ale tuturor institutiilor publice (in prima faza), nu numai cele privind datele de identificare (a se vedea art 3 al 1), ceea ce inseamna portofelul digital (identitatea digitala unica)

– indiferent ca optezi, in perioada urmatoare, pentru EMITEREA cartii de identitate simpla sau cartii electronice de identitate, baza de date UNICA se creeaza si contine datele FIECARUI cetatean. Nu exista nicio prevedere ca interoperabilitatea/interconectarea se va face numai pentru cetatenii care opteaza pentru emiterea unei carti electronice de identitate.

Trebuie facuta distincte intre baza de date si emiterea ei.

– cu cartea electronica de identitate te si identifici (ea continand si datele de stare civila in sistem electronic, ca asa zice la art. 3 alin 1 din OUG nr. 97/2005, iar in legea nr. 119/1996 s-a introdus deja ca te identifici cu actele de stare civila emisa in sistem electronic), dar te si autentifici in sistemele publice și private (ca asa scrie la art. 13 alin 4 din OUG nr. 97/2005).

Practic, cartea electronica de identitate va fi un instrument UNIC de identificare si autentificare. Numai pe baza lui vei avea acces sa cumperi orice si sa iti folosesti banii din cont.

In Romania, cartea de identitate electronica = portofelul digital.

Orice informatie despre un cetatean care va fi ”incorporata” in cartea de identitate electronica va putea fi stabilita prin HG.

Nu exista nicio securitate a informatiilor din cartea de identitate electronica, iar in plus ea poate sa fie nefunctionala in orice moment.

In OG nr. 69/2002 privind privind unele măsuri pentru operaționalizarea sistemului informatic de emitere și punere în circulație a documentelor electronice de identitate se prevede deja la art. 8 ind 4 ca daca sunt constatate deficiențe care afectează colectarea datelor personale sau împiedică eliberarea actelor de identitate, daca ele nu sunt remediate, se suspenda activitatea specifică eliberării actelor de identitate.

Drept urmare, uite așa rămânem fără identitate și nu ne putem nici identifica (nu mai putem să demonstrăm că noi suntem x) și nici autentifica pentru accesarea banilor din contul bancar să ne cumpărăm mâncare, plătit facturi, cumpărat bunuri.

Modalitatea în care se legifereaza: haotic, fara analiza impactului negativ și prin crearea unui singur instrument de identificare si autentificare ne pune in pericol.

Cartea de identitate electronica nu trebuie sa permita si identificarea si autentificarea unui cetatean in vreo baza de date și nici nu trebuie sa contina toate datele si informatiile despre un cetatean.

Cartea electronica de identitate trebuie sa ramana exact ce este ea in prezent: DOCUMENT DE IDENTIFICARE, nu si document de autentificare.

Internetul exista de zeci de ani, iar autentificarea se poate face ca si pana in prezent: prin crearea unui cont de utilizator si o parola pe care le stim numai noi.

In plus, daca in prezent unele date personale nu pot fi accesate nici de procurori ”la liber”, fiind necesara autorizarea instantei pentru a li se permite accesul la datele si informatiile noastre personale (de ex: tranzactii financiare – rulaje cont bancar, convorbiri telefonice), prin crearea acestui instrument unic de identificare si autentificare (carte de electronica de identitate) nu va mai fi necesara nicio autorizare a vreunui judecator, toate datele fiind disponibile prin accesarea cartii de identitate electronica sau accesare bazei de date unice.

Practic, odata ”data” cartea de identitate electronica pentru a te identifica, oferi toate informatiile despre tine, fara voia ta.

Drept urmare, modalitatea in care se legifereaza si se implementeaza cartea electronica de identitate conduce la disparitia dreptului la viata privata si nu numai.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img