spot_img
16.5 C
București
miercuri, mai 8, 2024
AcasăAnalizeAvocata Elena Radu: Lucrezi la stat sau în privat? Stai liniștit! ”Ne...

Avocata Elena Radu: Lucrezi la stat sau în privat? Stai liniștit! ”Ne rezolvă” UE! Niște ”corupți” vom deveni toți!

-

de Elena Radu, avocat

Lucrezi la stat sau în privat?

- Advertisement -

Stai liniștit! ”Ne rezolvă” UE! Niște ”corupți” vom deveni toți!

Dă UE directivă pentru combaterea corupției (COM 2023/234, COD 2023/0135)

- Advertisement -

Ura! Ura! Corupția ucide, nu?

Dar ce e aia corupție? Nici UE nu știe să o definească, că cică are multe forme și implică mulți participanți. Dar lasă ca nu conteaza, stabileste UE norme minime privind definiția infracțiunilor și sancțiunile aplicate infracțiunilor de corupție.

Cine poate fi acuzat de infracțiuni de corupție?

Numai funcționarii publici! (că așa a fost campania publică derulată pe parcursul a niște ani buni, ca să susțină cetățenii legile îndreptate și împotriva lor, în necunoștință de cauză).

Greșit!

Acuzat de infracțiuni de corupție poate fi oricine, nu numai funcționarul public (care lucrează sau e plătit de stat), CI ȘI CETĂȚEANUL CARE LUCREAZĂ ÎN PRIVAT.

”Statele membre adoptă măsuri cuprinzătoare și actualizate de prevenire a corupției atât în sectorul public, CÂT ȘI ÎN CEL PRIVAT, adaptate la riscurile specifice unui domeniu de activitate. ”

”Care exercită o funcție de conducere sau O ACTIVITATE DE ORICE FEL PENTRU O ENTITATE DIN SECTORUL PRIVAT”.

Adică orice funcție ai avea la o societate privată, dacă are legătură cu activitățile economice, financiare sau comerciale ale societății private la care lucrezi poti să fii acuzat de CORUPȚIE, deturnare de fonduri, dacă angajezi, plătești, însușești sau utilizezi bunurile a căror gestionare ți-a fost încredințată contrar SCOPULUI PRECONIZAT.

Ce o fi ăla ”scop preconizat”? Lasă la latitudinea ”organelor” să zică că e orice.

(Poți să fii și muncitor necalificat pe șantierul unde se construiește un bloc, că dacă primești un târnăcop și nu îl folosești pentru ”scopul preconizat” poți fi acuzat de corupție – deturnare de fonduri. Poate dai de două ori cu târnăcopul să scoți buturuga pomului vecinului care e lângă dâlmă și se trezește unu să zică ce ești un corupt, că ai utilizat bunul a cărei gestionare ți-a fost încredințată contrar ”scopului preconizat”.

Activitatea economică este orice formă prin care un bun sau serviciu este produs, intermediat și/sau vândut pentru a satisface o nevoie sau o dorință. Adică, activitatea economică este orice activitate al cărei obiectiv este acoperirea unei nevoi sau a unei dorințe).

ABUZUL DE FUNCȚII ÎN MEDIUL PRIVAT este cel mai tare mod de constrângere.

E un fel de abuz în serviciu. Ăla cu care ați fost manipulați niște ani, chiar și anul ăsta, când vă tăvăleați pe jos că aoleu vor să pună ăștia prag valoric la abuzul în serviciu, susțineați, dar habar nu aveați despre ce e vorba.

Deci, vine UE și ne zice așa e abuz de funcție la funcționarii publici dacă îndeplinesc sau nu îndeplinesc un act în exercitarea atribuțiilor lor, încălcând legea, cu scopul de a obține un avantaj necuvenit pentru ei sau pentru alții.

(Vătămarea drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor săvârșite de funcționarii publici când încalcă legea – cum zice codul penal roman acum – nu e infracțiune de corupție conform ”deștepților” de la Comisia Europeană care au propus directiva).

Dar ce să vezi la cei care nu suntem funcționari publici și lucrăm în privat?

Dacă desfășori orice fel de activitate pentru o entitate din sectorul privat (în cadrul unor activități economice, financiare sau comerciale) și își îndeplinești sau nu îndeplinești un act, cu încălcarea atribuțiilor, cu scopul de a obține un folos necuvenit pentru tine sau pentru alții ești un corupt, săvârșești infracțiunea de abuz de funcție.

La privați nu mai e doar încălcarea legii, ci încălcarea atribuțiilor de serviciu, indiferent că ele rezultă dintr-o lege sau dintr-un act normativ administrativ (care nu are putere de lege) sau din fișa postului.

Adică ar fi infracțiune îndeplinirea în mod defectuos a atribuțiilor de serviciu, ceea ce a zis CCR prin decizia nr. 405/2016 că e neconstituțional. Dar ce contează? Dacă zice UE, e lege! Constituția României? La coș!

Găsiți aici propunerea de Directivă pentru combaterea corupției (COM 2023/234, COD 2023/0135) https://secure.ipex.eu/…/082d290…/1_RO_ACT_part1_v2.docx

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img