spot_img
14.6 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăAnalizeAvocata Elena Radu: Liber la menținerea în justiție a ”acoperiților” de către...

Avocata Elena Radu: Liber la menținerea în justiție a ”acoperiților” de către CSAT

-

de Elena Radu, avocat

Liber la menținerea în justiție a ”acoperiților” de către CSAT!

- Advertisement -

(membri ai CSAT sunt: Preşedintele României, Primul-ministru

ministrul apărării naţionale, ministrul de interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justiţiei, ministrul industriei şi resurselor, ministrul finanţelor publice, directorul Serviciului Român de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major General şi consilierul prezidential pentru securitate naţională.)

- Advertisement -

Acoperitii din justiție – să nu fie, dar să nu poată nimeni să atace decizia CSAT care zice că nu sunt si are informații contrare: că sunt!

Comisia pe legile justiției a adoptat azi numai amendamentele de la art 228 alin 1 si 4 din proiect, prin care nici personalul auxiliar si conex din justitie nu poate fi acoperit, iar serviciilor le este interzis să racoleze judecători, procurori și personal din justiție

În urma adoptării acestor amendamentelor de la alin 1 și 4, art 228 alin 1-4 vor avea aceasta forma:

Art. 228. –

(1) Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex personalului de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii.

(2) Încălcarea dispoziţiilor alin. (1) conduce la eliberarea din funcţia deţinută, inclusiv cea de judecător sau procuror.

(3) Persoanele prevăzute la alin. (1) completează anual o declaraţie olografă pe propria răspundere, potrivit legii penale, din care să rezulte că nu au fost şi nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai niciunui serviciu de informaţii. Declaraţiile se depun şi se arhivează la compartimentul de resurse umane.

(4) Serviciilor de informaţii le este interzis să racoleze persoanele prevăzute la alin. (1) ca lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori. Încălcarea acestei interdicţii este infracţiune împotriva independenţei justiţiei şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani. În cazul în care infracţiunea este comisă de un ofiţer cu funcţii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majorează cu jumătate. Tentativa se pedepseşte.

Cu toate acestea, nu au adoptat amendamentele prin care să permită justițiabilului să atace în justiție decizia CSAT dacă spune că un judecător și procuror nu este acoperit, iar justițiabilul are dovezi contrare, că este acoperit.

Aceasta deoarece la alin. (5) ”Rezultatul verificărilor prin care se constată ÎNCĂLCAREA INTERDICȚIILOR prevăzute la alin. (1) se concretizează într-un înscris şi se comunică Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiţiei, celui vizat de verificare, precum şi, la cerere, oricărei persoane. ”

Adică CSAT emite un act numai dacă constată că judecătorii și procurorii SUNT acoperiți, NU ȘI ÎN SITUAȚIA ÎN CARE CSAT consideră că NU sunt acoperiți, CAZ ÎN CARE NU EMITE NICIUN ACT.

NEEXISTÂND UN ACT ADMINISTRATIV AL CSAT ÎN CARE SĂ SE MENȚIONEZE CĂ JUDECĂTORUL/PROCURORUL NU ESTE „ACOPERIT”, DACA JUSTIȚIABILUL ARE DOVEZI CONTRARE, NU SE POATE ADRESA INSTANȚEI DE JUDECATĂ PENTRU CĂ NU ARECE ACT AL CSAT SĂ ATACE, EL NEFIIND EMIS.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img