spot_img
14.2 C
București
marți, aprilie 30, 2024
AcasăAnalizeAvocata Elena Radu: Însă, domnilor și doamnelor colegi, nu putem să acceptăm...

Avocata Elena Radu: Însă, domnilor și doamnelor colegi, nu putem să acceptăm să punem umărul la îngroparea profesiei de avocat și a dreptului la apărare, prin organizarea unui protest care să aibă ca solicitări numai eventuale modificări ale Codului Fiscal

-

de Elena Radu, avocat

Dragi colegi avocați – PROTEST pe bune! Pentru profesie, avocat si dreptul la apărare!

- Advertisement -

Observ că, la final de mandat, reprezentanții noști aleși în Baroul București o țin într-o continua ”caterinca” , ca doar vine luna alegerilor noilor reprezentanți.

Unii dintre aceștia, în dubla lor calitate de reprezentanți în Baroul București și în UNBR au pornit la 01 august 2023 ” Campania UNBR împotriva impunerii CASS neplafonat profesiilor liberale: acțiuni și intervenții în mass media”, împotriva OG-ului care nu exista anunțat în mod oficial, era ”pe surse”, campanie care s-a terminat în ultimele ”comunicate” cu o campanie împotriva proiectului de lege care nici el nu există în mod oficial (conform informărilor privind întâlnirea cu Avocatul Poporului).

- Advertisement -

Această campanie a pornit împotriva unui ”zvon” că avocatul va plăti un CASS la stat neplafonat, ceea ce ar fi determinat reacția din comunicatele Barourilor și UNBR, solicitările fiind în sensul plafonării.

Știm toți că un plafon înseamnă venituri sub o anumită limită. Aplicarea unui procent pentru venituri sub o anumita limita va însemna pentru mulți dintre noi plata unui procent din toate veniturile noastre (pentru că nu vom atinge ”plafonul”).

Însă, cel mai important: procentul este neimportant în situația în care veniturile sunt inexistente.

”Zbaterea” publică a reprezentanților noștri actuali pentru ”plafonare” și numai pentru impozitele pe care le plătim, contribuie la accentuarea imaginii negative a avocatului în societate. Aceasta deoarece cetățenii (clienți și potențiali clienți ai noștri) se gândesc că avocatul nu este interesat nimic altceva în afara banilor.

Sunt milioane de litigii anuale în cadrul căror noi suntem apărătorii cetățenilor.

Poziția avocatului, drepturile avocatului, sancțiuni pentru nerespectarea drepturilor avocatului -apărător al cetățeanului, dreptul la apărare în integralitatea lui – cât de ”apreciate”, respectate, existente sunt le-au văzut destui cetățeni în cadrul litigiilor pe care le-au avut.

Nu putem să acceptăm un protest al avocaților NUMAI pentru ”taxele la stat”.

Dacă vom accepta asta nu vom face altceva decât să ne anulăm propriul rol pe care avocatul îl are în societate și odată cu el să contribuim la anularea dreptului fundamental la apărare care este atât al cetățeanului, cât și al nostru (pentru că și noi tot cetățeni suntem în primul rând).

Dacă nu vom protesta pentru dreptul la apărare, avocatură și independența și libertatea avocatului în exercitarea dreptului la apărare, putem să uităm de orice protest pentru ”cota” de impozitare.

Orice ”cota de impozitare” a unor venituri inexistente înseamnă zero. Nu ai ce impozite să plătești, dacă nu realizezi venituri. Drept urmare, sarcina fiscală a veniturilor avocatului și modul în care ea afectează cetățeanul în exercitarea dreptului lui la apărare prin intermediul avocatului poate să reprezinte numai una dintre revendicări, dar nu poate să fie nici singura și nici cea mai importantă.

După niște meciuri de ping-pong între membri actuali ai Consiliului Baroului București care ne-au captat atenția, dar nu ne folosesc la nimic în mod real, azi a avut loc o ședință cu ordinea de zi ” Ref. problematica modificarii Codului fiscal:

– Alegerea unei forme de protest a avocatilor din Baroul Bucuresti;

– Data la care forma de protest sa fie pusa in practica pentru maxim impact;

– Demararea cu maxima urgenta a oricaror formalitati necesare formei de protest alese.”

Din cate observați tot ceea ce ne-ar interesa conform ordinii de zi a sedintei Consiliului Baroului București de azi sunt modificările Codului fiscal care ne-ar viza și s-a propus consultarea noastră daca vrem:

” A. protestul AVOCATILOR (constând in pichetarea instituțiilor cu banderola pe roba) ,

B. Greva BAROULUI prin sistarea asistentei judiciare (eventual provizorie sau parțială) ,

C. Alte propuneri”

Însă, domnilor și doamnelor colegi, nu putem să acceptăm să punem umărul la îngroparea profesiei de avocat și a dreptului la apărare, prin organizarea unui protest care să aibă ca solicitări numai eventuale modificări ale Codului Fiscal.

Trebuie să protestăm pentru profesie, drept la apărare și avocat!

În acest sens, consider că:

1. protestul trebuie decis să aibă loc începând cu data de 11 septembrie 2023 (când se termină toate concediile pentru că încep copiii școala);

2. Protestul să aibă ca revendicări modificări legislative care să cuprindă:

– garantarea reală a dreptului la apărare;

– independența și libertatea avocatului;

– eliminarea din legislație a oricăror prevederi care permit: imixtiuni în activitatea avocatului și a organelor de conducere ale profesiei de avocat; presiuni și intimidări asupra avocatului pentru influențarea modului în care acesta își exercită profesia; modificarea Legii nr. 51/1995 privind profesia de avocat care să vizeze ”reorganizarea” întregii profesii pentru ca Barourile si UNBR să fie într-adevăr organizații ale tuturor avocaților care iau decizii cu consultarea tuturor avocaților și își desfășoară activitatea pentru și în interesul avocaților, promovează și apără în mod real drepturile, libertățile și interesele legitime ale omului.

3. Protestul să se desfășoare în etape:

a) O primă etapă: 11 septembrie – 1 octombrie 2023: protest de avertisment.

Zilnic, 3 ore, intre orele 8-11 niciun avocat nu mai desfășoară niciun fel de activitate profesională în fața vreunei instanțe sau parchet. Se notifică anterior toate instanțele și parchetele în acest sens, să își adapteze programul.

În cele 3 ore, zilnic ne întâlnim, discutăm și redactăm nu numai revendicări de protest, ci și proiecte de lege pentru modificarea/completarea/abrogarea legislației actuale, inclusiv expunerile de motive, pentru remedierea problemelor cu care ne confruntăm.

Transmiterea unor simple revendicări de protest, fără ca acestea să fie însoțite de proiecte de lege care să conțină în concret revendicările pe care le solicităm, nu vor avea niciun efect. Vom ”primi” numai promisiuni deșarte ca și până acum.

b) A doua etapă: 02 octombrie 2023 – înaintăm parlamentarilor proiectele de lege pe care le-am redactat și care conțin în concret solicitările noastre privind modificările legislative care se impun.

Acordăm Parlamentului un termen de circa 1 lună în care să adopte, în regim de urgență, proiectele de lege pe care le-am propus. În această etapă, protestăm în continuare 3 ore pe zi (între 8-11 nu asiguram nicio reprezentare în fața vreunei instanțe sau a vreunui parchet).

c) A treia etapă: dacă până pe 6 noiembrie 2023, Parlamentul nu adoptă proiectele de lege pe care le înaintăm, protestăm prin refuzul de a mai asigura orice asistență sau reprezentare juridică în domeniul penal, în fața vreunei instanțe sau în fața vreunui parchet. (Noi protestăm împotriva ”politicilor publice”, nu împotriva cetățeanului. Așa că refuzul de a mai contribui la o apărare care a devenit mai mult formală, trebuie să îl exprimăm în domeniul litigiilor penale).

Nimeni nu poate fi obligat să presteze un serviciu, în mod formal, în condițiile în care potrivit legislației actuale dreptul la apărare nu mai este garantat, ca urmare a faptului că:

– sunt permise imixtiuni în independența și libertatea avocatului și a profesiei,

– drepturile avocatului sunt ignorate de mulți judecători și procurori,

– nu există sancțiuni pentru nerespectarea și încălcarea drepturilor avocatului pentru exercitarea dreptului la apărare, drepturi care au devenit mai mult teoretice în legislația actuală.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img