spot_img
-0.5 C
București
joi, ianuarie 16, 2025
AcasăDezvaluiriAverea ascunsă a lui Zeus din Bucovina

Averea ascunsă a lui Zeus din Bucovina

-

Doar magazia în care-și ține lemnele măsoară 48 de metri pătrați. Cât un apartament cu două camere. O anexă a casei, încă 60 mp. Casa în sine, alți 164 mp, parter și mansardă. Aceasta este doar o fărâmă din impresionantul domeniu imobiliar deținut pe numele său ori prin interpuși de Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, scrie ReporterIs.

- Reclama -

DEZVĂLUIRILE DIN REPORTER IS:

- Advertisement -

De câteva săptămâni, Gheorghe Flutur, președintele PNL Suceava, a terminat lucrările la cele mai noi proprietăți imobiliare pe care le deține în inima Bucovinei.

Oficial, în acte, are aproape 3.000 de metri pătrați în comuna Capu Câmpului (limitrofă orașului Gura Humorului) pe care și-a construit în ultimii doi ani o casă de 164 mp, o magazie pentru lemne și o anexă. „Lucrările de execuție (…) au fost recepționate în data de 20.03.2020, valoarea de impozitare conform normelor de aplicare din Codul Fiscal este de 116.578 lei”, a comunicat Marcela Elena Bîrsan, primarul din Capu Câmpului.

- Advertisement -

În fapt, noua vilă a lui Gheorghe Flutur, parter + mansardă, valorează, spun specialiștii în construcții, cel puțin 120.000 de euro.

Sistemul Matrioșka

Amplasamentul noii case a lui Flutur oferă o surpriză: se află în interiorul unei ferme, o pensiune agroturistică ca-n Elveția. „Acasă în Bucovina” se desfășoară pe câteva hectare și este amplasată la ieșirea din Capu Câmpului.

„Acasă în Bucovina” și firma cu același nume îi aparțin lui Ioan Boca, inginer silvic. Lucrează la Ocolul Silvic Gura Humorului și este considerat unul dintre oamenii de încredere ai președintelui Flutur. „Suntem consăteni și prieteni de-o viață”, a sintetizat soția lui Boca relația cu Gheorghe Flutur. Ambii, Boca (foto jos) și Flutur, s-au născut în comuna Botoșana din județul Suceava.

O ascensiune dubioasă
Relațiile dintre ei sunt atât de apropiate încât Flutur și-a făcut noua vilă în incinta domeniului „Acasă în Bucovina”. Oamenii din sat susțin că toată proprietatea îi aparține, de fapt, lui Flutur. „Nu am decât ce e trecut în declarația de avere, nimic altceva”, a afirmat Flutur pentru REPORTER DE IAȘI. Despre pensiunea „Acasă în Bucovina” și a banilor din care a fost realizată ferma, Flutur a spus că lămuriri trebuie să dea proprietarul din acte, adică inginerul silvic Ioan Boca.

„Nu dau explicații. Ați înțeles sau n-ați înțeles? Ești român, ești turc?”, a spus sec Boca după care, iritat, a început să urle la jurnaliștii REPORTER DE IAȘI.

Într-un interviu video pentru „Lumea satului TV”, în 2016, Boca explica, modest, cum a demarat afacerea: „Am pornit ca fiecare om de jos. De la creșterea animalelor. La fiecare canton se află totdeauna și o mică gospodărie. Pornind de la acea mică gospodărie ne-am gândit s-o mai extindem. Am crescut tot felul de animale. Acum avem o gospodărie mixtă, avem de toate: de la păsări, oi, vaci, cai, ponei”.

Între timp, din 2016 și până în prezent, investițiile lui Boca la „Acasă în Bucovina” au luat amploare. Investițiile depășesc 1 milion de euro în câțiva ani, greu de justificat din creșterea animalelor.

Datele contabile nu există
Acum, ferma trecută pe numele lui Boca are: restaurant rustic, patru camere pentru cazare turiști, seră, grajduri cu cai și ponei, turmă de oi, crescătorie de rațe și gâște, două iazuri, diferite magazii și anexe, drumuri interioare betonate.

În plină desfășurare sunt lucrările pentru amenajarea unei noi săli, cu o capacitate crescută, destinată organizării de evenimente.

Așadar, un om care a lucrat și lucrează la stat, în silvicultură, și-a dezvoltat o pensiune agroturistică impresionantă, despre a cărei finanțare, însă, nu vrea să vorbească. Ca inginer la Control District în Direcția Silvică Suceava, Ioan Boca nu câștigă mai mult de 5.000-6.000 de lei lunar.

Absolut inexplicabil, SC Acasă în Bucovina SRL (înființată în 2007, radiată în 2012 și reînființată în 2018) nu figurează pe site-ul Ministerului de Finanțe cu nicio situație financiar-contabilă.

Tot fără indicatori este și altă afacere a silvicultorului din Capu Câmpului: Întreprinderea Individuală Boca Ș. Ioan, înregistrată din noiembrie 2011. Aceasta din urmă face parte și din Grupul de Acțiune Locală (GAL) Confluențe Nordice, o structură compusă din Consiliul Județean Suceava, orașul Gura Humorului, mai multe comune, SRL-uri, asociații, PFA-uri și II-uri prin care se pot accesa finanțări europene.

Ioan Boca mai deține o vilă impunătoare în Gura Humorului, cu demisol, parter, etaj și mansardă.


Încă o proprietate de „folclor”
O altă proprietate de sute de mii de euro din zonă stârnește discuții în comunitatea locală.

Înainte de intrarea în comuna Mănăstirea Humor (un alt satelit al orașului), în zona cunoscută drept Varvata, lipită de un canton silvic, se află o pensiune cu circuit închis. Două corpuri de clădire mari, cu garaje și alte dependințe. Sunt aproximativ 700 mp de clădiri construite, o investiție de peste 500.000 de euro.

Oficial, casa a fost pe numele lui Romică Petrișor, un alt apropiat al lui Flutur. „Nu a fost șoferul meu, a lucrat într-adevăr la Silvic”, a declarat Flutur, care, însă, a refuzat să spună ce funcție avea Petrișor și care a fost relația dintre ei. Acum câțiva ani, Petrișor a murit. Construcțiile au rămas văduvei, fetei și ginerelui.

REPORTER DE IAȘI a vorbit cu ginerele. „Nu e pensiune, stăm noi aici. Am mai fost întrebat de Flutur, e gura lumii”, a spus acesta. Ginerele a refuzat să spună din ce întreține cele două vile din curte, care au mai mult de 15 camere. „Nu e treaba voastră”, a spus acesta și a intrat în casă. În curte erau parcate un BMW X5 și un Audi Q5, mașini care, împreună, fac peste 100.000 de euro.
Despre alăturarea dintre respectiva proprietate și numele său, Gheorghe Flutur a replicat scurt: „Folclor răutăcios la adresa unui om politic”. Nici în acest caz nu e clar cum un simplu lucrător la Silvic a putut ridica două construcții de sute de mii de euro. Sau cum, în zilele noastre, proprietatea poate fi întreținută de văduvă și copii.
Vecinii de pe stradă spun că toată lumea știe că e a lui Flutur, dar că îl văd rar acolo. „E o pensiune cu circuit închis, așa spun ei, noi nu vedem turiști acolo. Romică Petrișor era om modest, fără mare avere, era om de încredere al lui Flutur”, povestește o familie din apropiere.

Pensiunea se întinde pe circa 2.000 mp, delimitați printr-un zid de piatră, înalt de 2 m, numai acesta costând câteva zeci de mii de euro. Domeniul, care arată luxos și bine întreținut, este lipit de Cantonul Silvic din Mănăstirea Humorului, o alăturare ironică între o proprietate a statului și o proprietate privată născută din fondurile incerte ale unor slujbași publici care își trag seva de peste gard.

Casa trecută pe numele fiului
De-a lungul anilor, imobile ale familiei Flutur au ajuns pe numele copiilor. Astfel, în declarația de avere din 2009, Gheorghe Flutur a notat 7 suprafețe de teren în Gura Humorului și Mănăstirea Humorului deținute împreună cu fiica sa Cristiana și fiul Cristian. Suprafața cumulată a acestora depășea 2,5 hectare.

Potrivit aceluiași document, la capitolul „clădiri” familia avea o casă de 150 mp (P+1) construită în 1992 și trecută pe numele fiului.

Un alt imobil, de 100 mp, cumpărat în 1999, o avea drept proprietar în acte pe fiica sa. „Copiii erau prea mici atunci ca să poată ei construi sau cumpăra ceva. Imobilele erau ale lui Flutur”, a spus o sursă care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Într-un CV disponibil online, fiul, George Cristian Flutur, a precizat că are licență în Automatică și informatică industrială, perioada studiilor fiind 2001-2006. Acum în vârstă de 38 ani, reiese că în 1992, în momentul construcției casei de 150 mp, avea 10 ani.
În același an, Flutur a declarat că a primit două autoturisme Audi, fabricate ambele în 2002, în dreptul cărora a scris: „donație de la cumnat Germania”.

Pensiunea de la Mănăstirea Humorului, sute de metri pătrați construiți, pavele, zid de jur împrejur, două mașini de lux în garaje, totul pe numele unui simplu șofer de la Romsilva

Iar cumnatul donator
Modificări importante au apărut în declarația de avere completată în 2017 și aferentă anului 2016. Astfel, în acest act, Gheorghe Flutur a menționat că vila de 100 mp, cumpărată în 1999 pe numele fiicei Cristiana, a fost vândută. Casa plus terenul au trecut în proprietatea Tatianei și a lui Valentin Hemen contra sumei de 292.500 lei, echivalentul a peste 60.000 de euro. „Banii au intrat în contul fiicei mele, suma integrală”, a ținut Flutur să scrie cu mâna lui.
Tot în declarația din 2017 nu mai apare niciuna dintre cele două mașini Audi, în schimb a fost trecut un BMW fabricat în 2012: „donație de la cumnat Germania”.
I-a donat ce avea deja
După ce ani în șir a scris că vila din Gura Humorului de 150 mp construită în 1992 este a fiului Cristian, în declarația semnată de Gheorghe Flutur în 2018 apare că i-a donat-o fiului. Adică, i-a donat fiului ceva ce, potrivit documentelor anterioare, acesta deja deținea.

„În casa asta, situată pe strada Sfânta Maria din Gura Humorului, a locuit Gheorghe Flutur ani în șir. Și acum mai vine aici”, a precizat un localnic.
Despre această situație, Flutur a declarat că, într-adevăr, casa era pe numele fiului. „Eu aveam un drept de uzufruct viager și am renunțat de tot”, a spus președintele CJ Suceava.
Casa, care arată ca un mic bloc, are mai mult de cei 150 mp declarați și este mult mai modernă față de anul construirii oficiale,  1992.

În 2018, președintele Flutur i-a mai donat fiului tot terenul din comuna Mănăstirea Humorului, două parcele însumând aproape un hectar extravilan.
În plus, în 2018, Flutur a notat achiziția a 0,29 ha de teren în comuna Capu Câmpului, dar și faptul că începuse construcția casei de 164 mp în aceeași localitate. O anexă de 60 mp, din lemn, este o altă achiziție realizată în 2018 în Capu Câmpului.
Venit: 2.600 de euro pe lună
Cea mai recentă declarația de avere a lui Gheorghe Flutur este din iunie 2019. Aici a notat 1,15 hectare de teren intravilan în Gura Humorului și 0,29 ha în Capu Câmpului. A menționat și casa aflată în Capu Câmpului (164 mp), dar și o anexă din lemn (60 mp) și construcția unei magazii de lemne (48 mp) tot în Capu Câmpului.
La rubrica „datorii”, Flutur a precizat un credit contractat în 2018, în valoare de 75.600 lei, scadent un an mai târziu, în 2019. Venitul net încasat în 2018 de Gheorghe Flutur a fost de 150.048 lei, indemnizația de președinte al Consiliului Județean Suceava. O medie netă lunară de 12.504 lei (aproximativ 2.600 de euro).
Alt silvicultor procopsit
Dan Coștiug este inginer silvic în cadrul Ocolului Silvic Frasin.

Este o altă verigă din „rețeaua Flutur”, devotați „din tată-n fiu”, cum a remarcat o sursă din zonă. Fix peste drum de ranch-ul „Acasă în Bucovina”, inginerul Coștiug și-a făcut propria pensiune.

Construcția este impresionantă, corpul principal având 400 mp utili, iar anexele circa 150 mp. Curtea măsoară în jur de 4.000 mp.

Cochetă, cu spații de joacă, pensiunea a fost plasată la liziera pădurii. Complexul are un corp principal format din parter, etaj și mansardă, aici fiind amenajate spațiile de cazare.

Lipit de această clădire este foișorul cu un grătar, la rându-i lipit de restaurant. Realizat complet din lemn, restaurantul are o intrare străjuită de doi urși mari cât un stat de om, sculptați în lemn. În fine, lângă sala de mese a fost plasat un alt foișor. „Provine din familie bogată, silvicultori”, a încercat Marcela Elena Bîrsan, primar în comuna Capu Câmpului, o explicație a provenienței resurselor din care a fost ridicată pensiunea lui Coștiug.
La Ocolul Silvic de la Frasin la care acesta lucrează, șef suprem este Sorin Arcadie Popescu. Acest Popescu, fost șef al Direcției Silvice Suceava, fost prefect PDL, a fost implicat în mai multe scandaluri.
Omul său a creat haosul în pandemie
Pe Flutur îl știți de la televizor. Sunt celebre deja imaginile cu el bând țuică fiartă cu Elena Udrea în Bucovina. Sau când, pregătind o vizită a președintelui Traian Băsescu, a scris pe un deal „Bucovina” cu oi aranjate în țarcuri.

Poate l-ați văzut cu lopata în mână, lucrând la șoseaua ocolitoare a Sucevei, într-un gest ieftin de imagine.

Sau când, în repetate rânduri, la braț cu Vasile Rîmbu, protejatul său de la șefia Spitalului Județean Suceava, lăuda ritmul lucrărilor de modernizare de la unitatea medicală. Rîmbu a fost chiar în cărți, acum câteva luni, pentru a prelua funcția de ministru al Sănătății, „împins” de același Flutur.
Mutarea n-a reușit și, între timp, noul coronavirus a lovit cel mai tare la Suceava: sute de cadre medicale s-au infectat, laolaltă cu mii de localnici. Zeci de morți. Și numărătoarea continuă. Rîmbu a fost suspendat. Însuși Gheorghe Flutur a fost infectat cu noul coronavirus. A fost internat, s-a vindecat, iar de săptămâna trecută a revenit la muncă. „Nu comentez despre situația de la Suceava cu pandemia, este o anchetă în curs”, a spus Gheorghe Flutur.
Scurt CV:
– Născut în 1960 la Botoșana, județul Suceava.

– Are doi copii, Cristiana și Cristian.

– Președinte al Consiliului Județean Suceava: 2016 – prezent și 2008 – 2012.

– Senator de Suceava în mandatele 2000 – 2004, 2004 – 2008 și
2012 – 2016.

– Între 2004 și 2006 a îndeplinit funcția de ministru al Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale în Guvernul Tăriceanu.
– A fost director al Direcţiei Silvice Suceava, 1997 – 2000, şef ocol silvic, 1991 – 1997 şi inginer silvic la Direcţiile Silvice Botoşani şi Suceava.
– Membru PNL, apoi PD-L și iarăși PNL.
Fiica, șefă la ANCOM
Copiii lui Flutur, Cristian și Cristiana, lucrează ambii la București. Băiatul este asistent universitar la Politehnică, din 2017 doctor în Ingineria sistemelor.

Fiica lui Flutur, Cristiana, a fost consilier, în 2011, la cabinetul ministrului Valerian Vreme (Ministerul Comunicațiilor). În declarația de avere completată de aceasta în mai 2012, casa de 100 mp și terenul aferent sunt menționate ca „donație”.

Cea mai recentă declarație de avere disponibilă online a fost completată de Cristiana Flutur pe 24 iulie 2019. Director la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) – aceasta este funcția pe care a notat-o. E unica declarație pe numele său existentă pe site-ul ANCOM. Cristiana Flutur a scris că deține 2.130 mp intravilan în Tărtășești (Dâmbovița) împreună cu Mihai Marius Pătlăgean. Acesta este ofițer de poliție și cel despre care presa din Suceava a scris că-i va deveni soț Cristianei în vara acestui an. Terenurile sunt singurele proprietăți ale lui Pătlăgean, celelalte rubrici din declarația sa de avere fiind goale. Inclusiv salariul pe care-l încasează de la IGPR este anonimizat, lucru ilegal.

Singură sau cu fratele său, Cristiana Flutur mai deține 21.400 mp – teren agricol și forestier în Gura Humorului. Aferent perioadei din 2018 lucrată la ANCOM, Cristiana Flutur a încasat net, cumulat, 96.174 lei.
La ANCOM-ul, autoritate condusă acum de Sorin Grindeanu (PSD) au fost făcute, în ultimii ani, multe angajări scandaloase, pile ale oamenilor politici ajungând în poziții bine retribuite. Transpartinic – să fie mulțumită toată lumea.
Întreprinderea Individuală Boca Ș. Ioan:
– înregistrată din noiembrie 2011
– adresa: Capu Câmpului 713A
– nicio informație financiară disponibilă pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.
„Acasă în Bucovina” SRL:
– înființată în ianuarie 2018
– sediu social Capu Câmpului 713A
– CAEN: restaurante
– fondator și administrator: Ioan Boca
– firma a mai funcționat între 2007 și 2012 când a fost radiată
– nicio informație financiară disponibilă pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img