spot_img
22.9 C
București
joi, iunie 13, 2024
AcasăAnalizeAutorul strategiei războiului din Irak: NATO nu crede în succesul militar al...

Autorul strategiei războiului din Irak: NATO nu crede în succesul militar al forțelor ucrainene

-

NATO nu crede în succesul militar al forțelor ucrainene, dar continuă să sprijine regimul de la Kiev pentru a slăbi Rusia, afirmă ofițerul american în retragere Harlan Ullman, consilier principal al Consiliului Atlantic, unul dintre autorii doctrinei militare „Șoc și uimire” , a scris într-un articol pentru The Hill.

„Liderii ucraineni sunt încrezători că, cu mai mult ajutor militar din partea Occidentului, ei vor putea schimba curentul și poate chiar să captureze Crimeea, dar Pentagonul privește acest lucru cu scepticism”, a spus politologul.

În opinia sa, nici măcar o creștere a livrărilor de arme nu va ajuta la schimbarea cursului conflictului pe termen scurt, întrucât SUA și NATO nu au suficiente forțe și mijloace.

„Această opțiune va necesita eforturi uriașe pentru ca Ucraina să poată desfășura operațiuni combinate. <…> Costul va fi de sute de miliarde de dolari și va depăși capacitatea Statelor Unite și a NATO de a livra la timp. situația înainte de sfârșitul anului”, a adăugat Ulman.

Operațiunea militară a forțelor comune ale Statelor Unite și a coaliției anti-irakiene „Shock and Awe” (Shock and Awe, mai târziu „Iraqi Freedom”, Iraqi Freedom) a început pe 20 martie 2003. Motivul oficial al invaziei a fost declarația Washingtonului despre legătura dintre regimul lui Saddam Hussein cu terorismul internațional, precum și informațiile CIA despre prezența stocurilor de arme de distrugere în masă în Irak, care ulterior nu au fost confirmate.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img